Lage olieprijs kan dunne marges wegtransport in 2015 verbeteren

454

AMSTERDAM – ABN AMRO verwacht dat de olieprijs voor heel 2015 gemiddeld lager komt te liggen dan in 2014. Dit betekent dat een lage dieselprijs volgend jaar de druk op de marges in het wegtransport enigszins kan verminderen.

Lage olieprijs kan dunne marges wegtransport enigszins verbeterenHoewel de volumes in het wegtransport aantrekken, blijven de tarieven volgens ABN AMRO een heikel punt. ‘De concurrentie in het wegvervoer is hoog.  Cijfers van TLN laten zien dat vooral Oost-Europa dominanter wordt op de Europese wegen. De hogere concurrentie zorgt voor druk op de tarieven en voor dunnere marges. Maar verlichting kan komen van de dalende olieprijs die de dieselprijs in zijn kielzog meetrekt.’

Bouw groeit

De economen van ABN-AMRO verwachten dat de groei in een aantal sectoren zoals de bouw en retail in 2015 positief uitpakt voor het wegvervoer. ‘Een belangrijk deel van het vervoer over de weg is namelijk bouwgerelateerd. De bouwproductie beweegt zich na jaren van daling  eindelijk weer in de goede richting. Voor 2015 verwacht ABN AMRO een groei van de bouwproductie van 2%. Maar ook andere Nederlandse sectoren laten een groei zien in 2015. ABN AMRO verwacht dat de industriële productie met 3% toeneemt en de retail met 1,5%. Dit zorgt ervoor dat de wegtransporteurs meer te vervoeren krijgen. De groei van die vrachtvolumes zet door in 2016.’ (Bron: ABN-AMRO)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief