Ladinggroei binnenvaart lost overcapaciteit tot 2016 niet op

425

Ondanks de groei van het ladingaanbod blijft de binnenvaart tot 2016 kampen met overcapaciteit. Dit blijkt uit de twintigste editie van de ‘Korte Termijn Voorspeller’ voor het Nederlandse goederenvervoer, uitgebracht door het onderzoek- en adviesbureau Panteia.

‘Volledige markttransparantie niet wenselijk voor de binnenvaart’Na een moeizaam eerste halfjaar van 2013, liet het laatste kwartaal van 2013 een toename van het volume in de binnenvaart zien. Voor 2013 is er uiteindelijk een groei van 0,4% voor de binnenvaart geboekt. Voor 2014 verwacht Panteia dat het volume met 1,1% stijgt. Volgens de laatste raming komt daar in 2015 nog een groei van 1,8% bovenop. Deze groei is volgens de onderzoekers nog onvoldoende om de overcapaciteit op te lossen.

Opmerkelijk vinden de onderzoekers dat in de tankvaart sinds najaar 2013 een forse verslechtering is opgetreden van vrachttarieven voor de binnenvaartondernemers. ‘De volumes in de tankvaart liggen aanzienlijk lager. Dit kan deels worden verklaard door de warme winter, waardoor er de afgelopen maanden veel minder bevoorrading nodig was van verwarmingsolie in het achterland in vergelijking met de winter van 2012/2013. (Bron: Panteia)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief