Ladingdiefstal daalt 23 procent

479

ZOETERMEER – Het aantal ladingdiefstallen daalde in 2014 met 23 procent van 241 in 2013 naar 185 vorig jaar. Het aantal pogingen bleef met 189 in 2013 en 181 in 2014 nagenoeg gelijk. Dat meldt de rapportage Transportcriminaliteit 2014 van de politie.

Politieauto Ladingdiefstal voorafgegaan door zeilsnijden daalde in 2014 vooral sterk in het derde kwartaal. Oorzaak was de aanhouding in juni van zeven verdachten in de regio Eindhoven. Rechercheurs van de Landelijke Eenheid stelden een uitgebreid onderzoek in kregen zicht op een complete dadergroep en een groot aantal concrete strafbare feiten. Bij doorzoekingen in de woningen van de verdachten is beslag gelegd op gestolen televisies, contant geld, dure horloges en drie auto’s.

Oplichting

Het aantal keren dat lading verdween na oplichting steeg van zes in 2013 naar 23 in 2014. De meeste aangiften werden gedaan in het eerste kwartaal. De drie verdachten die voor het gros van deze feiten verantwoordelijk worden gehouden zijn in december in Brabant opgepakt. De verdachten namen tijdelijk een transportbedrijf in gebruik en haalden onder de naam van dit bedrijf verschillende ladingen op, die ze vervolgens niet bij de afnemer afleverden. De totale waarde van de ontvreemde ladingen bedraagt ongeveer 240.000 euro. Bij de twaalf doorzoekingen van panden trof de politie vijf gestolen trekkers aan, zes gestolen opleggers en twee vuurwapens. Daarnaast trof de politie onder andere een Range Rover, een Mercedes ML, een VW Transporter en verschillende aanhangwagens aan, die ook gestolen waren.

Diefstal voertuigen

Het aantal gestolen voertuigen daalde in 2014 ten opzichte van 2013 met 42 procent naar 129. Onder deze categorie vallen vrachtwagens, aanhangwagens, trekkers, opleggers en de mogelijke combinaties. Al deze voertuigen zijn zonder lading weggenomen.

Diefstal voertuigen met lading

In tegenstelling tot bovengenoemde categorieën laat het aantal diefstallen van voertuigen mét lading in 2014 ten opzichte van 2013 een stijging zien van circa twintig procent. Het gaat hier in totaal om 46 diefstallen. Er is geen aanwijsbare oorzaak voor deze stijging. De dieven hadden het vooral gemunt op computerapparatuur en kleding als lading. In alle drie de categorieën zijn overigens bestelbussen buiten beschouwing gelaten.

Trendbreuk

Verladersorganisatie EVO concludeert uit de cijfers dat de gezamenlijke aanpak van bedrijven en de overheid tegen ladingdiefstal helpt. De verladers spreken van een trendbreuk in vergelijking met voorgaande jaren. ‘Al jaren werken ondernemersverenigingen en de overheid samen om ladingdiefstallen te verminderen. Vorig jaar sloeg EVO, belangenbehartiger van 20.000 handels- en productiebedrijven, samen met verzekeraars en Transport en Logistiek Nederland (TLN) de handen ineen om het toenemende probleem van ladingdiefstal een halt toe te roepen. In aanwezigheid van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie ondertekenden de partijen hiervoor de Safety Deal Transportcriminaliteit. De organisaties wezen ondernemers en chauffeurs op preventieve maatregelen, onder meer met een speciale website. EVO spreekt dan ook van een succesvolle start van deze aanpak.’ (Bron: EVO)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief