Laatste deurwisseling Prinses Beatrixsluis verloopt snel

491

Rijkswaterstaat heeft ook de laatste van de vier hefdeuren van de Prinses Beatrixsluis vervangen. De sluisdeuren en kabels kunnen er weer 20 jaar tegen. De reservedeur wordt nog gerenoveerd en keert eind dit jaar terug. In september 2011, januari 2012 en juni 2012 waren de eerste drie deuren al vervangen.

Laatste deurwisseling Prinses Beatrixsluis verloopt snelDe aannemer heeft de eerste anderhalve dag besteed aan het ontkoppelen van de deur en het losmaken van onderdelen zoals de schuiven. Zondagmiddag werd de oude en bijna 170 ton zware deur met een lier uit de heftoren gehesen en in de nacht erna kwam de opgeknapte deur op zijn plaats te hangen. In de resterende drie dagen zijn de hijskabels vervangen, is de nieuwe deur aangekoppeld en is alles getest.

Schippers kregen ook bij deze laatste deurwissel te maken met wachttijden die vaak 3 à 5 uur tot maximaal 7 uur opliepen. RWS zette Twitter in om schippers over actuele wachttijden op de hoogte te houden zodat ze bijtijds eventuele andere keuzes konden maken. Schippers hebben bij de eerdere deurwisselingen aangegeven dat ze de Twitterdienst erg waarderen. Ook de sluismeesters hielpen schippers bij het maken van andere keuzes. De alternatieve omvaarroute over het Merwedekanaal is daardoor goed gebruikt.
De bijbehorende stremming voor de scheepvaart van een van beide sluiskolken werd twee dagen eerder opgeheven dan was aangekondigd.