Kunstwerk op Maasvlakte 2

531

kunstwerk1ROTTERDAM – Op de duinen bij het recreatiestrand van Maasvlakte 2 verrijst dit voorjaar het kunstwerk ‘de Zandwacht’ met een oppervlakte van 20 bij 40 meter en een hoogte van 12 meter. De Zandwacht verbeeldt hoe duinen gevormd worden doordat zand bij harde wind opstuift en weer neerdaalt in de luwte. Het is ontwikkeld door het Rotterdamse, internationaal werkzame kunstenaarscollectief Observatorium.

De Zandwacht bestaat uit een aantal betonnen bogen die de baan van opstuivend zand laten zien. Daarmee visualiseert het kunstwerk hoe natuurkrachten mede de vorm van Nederland bepalen. Het beton heeft precies dezelfde kleur als het zand van het Maasvlaktestrand. Onder de bogen komen zitelementen. De Zandwacht komt dichtbij de parkeerplaats van het recreatiestrand te staan, op het duin tussen de Slufter en het strand. Via een wandelpad is de Zandwacht straks goed bereikbaar. Vanaf deze plek is er  zicht op het strand, de Hinderplaat, de Zuid-Hollandse eilanden en Maasvlakte 2.

Bekostiging

De bouw van de Zandwacht start in april op locatie. Planning is dat het werk in juni gereed is. Boskalis, Van Oord en het Havenbedrijf Rotterdam bekostigen de Zandwacht. In de periode 2008-2014 legden Van Oord en Boskalis Maasvlakte 2 aan in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam.

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief