Kunststof sluisdeuren goed voor Waterinnovatieprijs 2014

503

UTRECHT – De met vezelversterkte kunststof sluisdeuren in het Wilhelminakanaal van FiberCore Europe hebben de Waterinnovatieprijs 2014 gewonnen in de categorie droge voeten.
 
kunststofsluisdeurHet project verbreding Wilhelminakanaal in Tilburg heeft een primeur. De nieuwe sluis III wordt medio 2015 voorzien van de grootste sluisdeur en van vezelversterkte kunststof ter wereld. Deze sluisdeuren zijn ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf FiberCore Europe.

Onderhoudsarm

Rijkswaterstaat stimuleert het gebruik van vezelversterkte kunststoffen, omdat dit materiaal sterk, duurzaam, licht, makkelijk te plaatsen en onderhoudsarm is. De buitenkant van de deur bestaat uit 30 mm dik glasvezelversterkte polyester. De glasvezels worden gemaakt met de InfraCore® Inside-technologie. Met deze technologie is het mogelijk om zwaar te belasten sandwichconstructies van vezelversterkte kunststof te bouwen, waarbij de boven- en onderhuid onlosmakelijk met elkaar verboden zijn.

Een extra noviteit in sluis III is de plaatsing van een vijzelturbine, die door waterkracht elektriciteit opwekt voor zo’n 250 huishoudens. Onderzoek wijst uit dat vezelversterkte kunststof een uitstekend alternatief is voor beton, hout en staal.

Juryoordeel

De jury vindt de kunststof sluisdeuren ‘een krachtige en doelmatige innovatie’. Het is een duidelijke opschaling van een techniek in opkomst. Het innovatieve karakter zit met name in de toepassing van vezelversterkte kunststof in waterbeheer. De kwaliteit van het product is hoog, het is duurzaam en kostenbewust. Door de plaatsing van een vijzelturbine ontstaat een win-win situatie. Het product kan daarnaast op brede schaal worden toegepast. Door de grootte en de daarmee gepaard gaande kennisopbouw heeft het potentie voor export.’

Innovatiemakelaar

De winnaars van de Waterinnovatieprijs ontvingen een glazen kunstwerk van meester-glasblazer Gert Bullée en worden de komende maanden begeleid door een innovatiemakelaar. Samen met de innovatiemakelaar wordt een traject uitgestippeld om de innovatie verder te helpen.

Het gaat om een begeleidingstraject ter waarde van 15.000 euro dat wordt aangeboden door de Unie van Waterschappen, STOWA, de Topsector Water en het Valorisatieprogramma Deltatechnologie en Water. (Bron: Waterinnovatieprijs)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief