Kreekraksluizen naar bediening op afstand; lange wachttijden

422

ROTTERDAM – Rijkswaterstaat gaat de komende tijd de Kreekraksluizen geschikt maken voor bedienen op afstand. De Kreekraksluizen worden de eerste grote sluizen in Nederland die straks op afstand worden bediend vanuit een nautische centrale.

Kreekraksluizen naar bediening op afstand; lange wachttijdenVoor de Oostkolk wordt de nieuwe besturing en begeleiding in maart geïnstalleerd en getest. De Westkolk volgt in mei. Doordat er voor de scheepvaart maar één van de twee kolken beschikbaar is kunnen van 2 maart tot 23 maart en van 11 tot 1 juni lange wachttijden ontstaan. Het advies voor schippers is om vooraf hun route te plannen. Zo nodig kan men omvaren via het Kanaal Zuid-Beveland en de Krammersluizen.

Hinder beperken

Om te drukke, onveilige situaties voor de sluis te voorkomen treft Rijkswaterstaat een aantal maatregelen. Begeleidingsvaartuigen regelen tijdens de stremming het scheepvaartverkeer. Op  borden langs de wal staat informatie en worden instructies gegeven voor de schippers. Gedurende de stremming is afmeren voor de sluizen voor rust of overnachting niet toegestaan. De capaciteit is benodigd voor reguliere doorvaart.
 
Bij lange wachttijden mogen schepen niet opvaren. Rijkswaterstaat adviseert om te wachten aan de zuidkant in Antwerpen of bij de Noordzijde bij Tholen, daar wordt de scheepvaart nader geïnformeerd.

De kolk die wel in bedrijf is wordt zo efficiënt mogelijk ingezet. Het advies is om vooraf de route te plannen (www.sluisplanning.nl) en indien mogelijk vrachten te plannen buiten de drukke periodes of om te varen via Westerschelde- Kanaal door Zuid-Beveland- Krammersluizen zodat het aantal schepen bij de Kreekrak vermindert.

Post- en Vlakebrug

Nadat de Kreekraksluizen vanuit de Nautische Centrale Neeltje Jans worden bediend, worden de Postbrug en Vlakebrug over het Kanaal door Zuid-Beveland en de sluizen in Terneuzen aangepakt. De sluizen in Terneuzen worden op termijn bediend vanuit de Nautische Centrale Terneuzen. (Bron: BLN-Koninklijke Schuttevaer/Foto: RWS)

Lees ook:
Jaren uitstel evaluatie bediening van grote sluizen op afstand
Kamervragen over veiligheid op afstand bedienen van sluizen
Friese bruggen gaan over op afstandsbediening

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief