KPN gaat mobiel internet in de binnenvaart verbeteren

802

Rijkswaterstaat gaat in zee met KPN om de kwaliteit van het 3G netwerk op vaarwegen te verbeteren. KPN heeft de aanbesteding gewonnen en gaat de komende maanden aan de slag om de kwaliteit en de ontvangst op de Nederlandse hoofdvaarwegen te verbeteren.

KPN gaat mobiel internet in de binnenvaart verbeterenMinister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) maakte in september 2012 bekend 2,5 miljoen euro te investeren in de verbetering van mobiel internet (3G en WiFi) voor de binnenvaart. “Betere toegang tot internet biedt binnenvaartschippers de kans meer en sneller digitale informatie uit te wisselen, zoals meldingen over de lading en de reis, adviezen over wachttijden, drukte bij knelpunten en last-minute afspraken over laden en lossen. Het verbetert de concurrentiepositie van de sector”, stelt Schultz.

Verbeteringen
Met de verbetering van mobiel internet stimuleert de overheid de toenemende rol van de binnenvaart in de doorvoer van goederen naar het achterland. Hiervoor worden op 27 punten langs de vaarwegen verbeteringen in het 3G netwerk aangebracht, o.a. door het bijplaatsen van 3G zendmasten. In een komende aanbesteding wordt de focus gelegd op het uitrusten van een aantal lig- en rustplaatsen met WiFi hotspots. KPN heeft met deze opdracht de mogelijkheid gekregen om specifiek voor de binnenvaartschippers haar netwerk aanzienlijk te verbeteren.

Connekt
Connekt is een onafhankelijk netwerk van bedrijven en overheden, dat partijen verbindt om in vertrouwen te werken aan duurzame verbetering van de mobiliteit in Nederland. Connekt voert in opdracht van Rijkswaterstaat een deel van het programma IDVV uit. Een van de opdrachten is het uitzetten van deze twee aanbestedingen in de markt.
Impuls Dynamisch Verkeersmanagement Vaarwegen (IDVV)

De verbetering van mobiel internet en de aanleg van WiFi spots op de hoofdvaarwegen is onderdeel van het programma IDVV. In dit programma werken overheden, vaarwegbeheerders, vervoerders, verladers, havens en terminals samen aan het beter benutten van de vaarwegen. Rijkswaterstaat is initiatiefnemer van dit programma. Kijk voor meer informatie op de pagina over IDVV.