Kostendaling grote vrachtauto’s

519

De inzet van grote vrachtauto’s is het afgelopen jaar goedkoper geworden. Dit blijkt uit onderzoek van verladersorganisatie EVO. Eén van de oorzaken is de plotselinge daling van de brandstofkosten, een trendbreuk in vergelijking met voorgaande jaren.

Helft ondernemers tankt door accijnsverhoging in buitenlandDe kosten van de inzet van grote vrachtauto’s (16 en 23 ton) daalden – een vrachtauto die jaarlijks 60.000 kilometer rijdt, werd het afgelopen jaar bijvoorbeeld 0,7 procent goedkoper. Het vervoer met kleinere vrachtauto’s (zes en negen ton) werd daarentegen iets duurder. Zo stegen de kosten van een vrachtwagen van zes ton die jaarlijks 30.000 kilometer rijdt, met 0,4 procent. EVO schrijft de kostendaling van grote vrachtauto’s’ vooral toe aan een daling van de brandstofkosten.

Trendbreuk

Uit het onderzoek blijkt dat er sprake is van een trendbreuk bij de brandstofkosten – die traditioneel het leeuwendeel van de kosten uitmaken en de afgelopen tien jaar met maar liefst 74 procent stegen. In tegenstelling tot voorgaande jaren daalde de brandstofprijs het afgelopen jaar met 0,7 procent. De afgelopen jaren steeg de brandstofprijs nog, zoals in 2013 (plus 1,5 procent), 2012 (plus acht procent) en 2011 (plus 14 procent). EVO schrijft de daling van de olieprijs vooral toe een lagere vraag, als gevolg van minder economische bedrijvigheid wereldwijd. (Bron: EVO)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief