‘Kopen van vrachtwagenrijbewijs is een Europees probleem’

713

Het voor enkele tientjes kunnen kopen van een vrachtwagenrijbewijs is een Europees probleem. De Telegraaf maakte vandaag bekend dat mensen van de Noorse wegvervoersorganisatie Norges Lastbileier-Forbund (NLF) in Litouwen rijbewijzen konden kopen voor tachtig euro.

NLF-bestuurder Roar Melum kocht vier vrachtwagenrijbewijzen in Litouwen voor tachtig euro per stuk. Volgens hem zorgt dit voor een gevaar op de weg. ‘Dit betekent dat iedereen achter het stuur van een veel-tons vrachtwagen kan gaan zitten. Dat is een gevaar voor het eigen van de chauffeur en voor het leven van anderen. En er is geen enkele reden om te aan te nemen dat dit alleen geldt voor Noorwegen. Dit is een Europees probleem.’

Kost levens
Directeur Geir A. Mo van de NLF vindt de onthulling ontmoedigend voor de Noorse burgers. ‘We hebben niet langer de garantie dat degenen die we ontmoeten langs de weg, bevoegd zijn om zware voertuigen te besturen. We kunnen op de weg dus incompetente mensen zonder opleiding tot professioneel chauffeur of daadwerkelijk besturen van de truck aantreffen die met veertig ton explosieven of gevaarlijke chemische stoffen op de auto rijden. Dit is een wanhopige situatie die we niet langer accepteren. Wij eisen dat de autoriteiten deze kwestie onmiddellijk aanpakken. De verkeersveiligheid op de Noorse wegen moet worden beheerst door de Noorse wetgeving, niet door corrupte EU-land immoraliteit. Ook moeten we gaan praten met verladers en ze hun verantwoordelijkheden duidelijke maken. Ze kunnen niet alleen maar meer gaan voor de prijs. Want dat gaat levens kosten.

Machiel de Graaf van de PVV heeft inmiddels Kamervragen gesteld. (Bron: lastebil)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter