Koninklijke Schuttevaer: ‘Stakingen houden nog wel enige tijd aan’

613

De stakingen onder het Duitse sluispersoneel houden volgens Koninklijke Schuttevaer ‘nog wel even aan’. ‘Maar het is nog niet te overzien of de stakingen 1, 2 of 3 dagen aanhouden.’

Meer sluizen in Duitsland vanwege stakingen niet bediend‘Op de Main en het Main-Donaukanaal wordt gestaakt. Soms kan het zijn dat er bij sluizen niet gestaakt wordt en bij anderen weer wel. Dit komt doordat er een verschil is tussen de bezetting op de sluizen; de ene keer bestaat de bezetting uit zogenaamde Mitarbeiter en de andere keer uit Beamten. De ene partij mag formeel staken, de andere partij niet. We doen er als binnenvaartorganisaties alles aan om te zorgen dat de stakingen tot een minimum periode worden beperkt.’

Koninklijke Schuttevaer meldt verder dat er stakingen zijn op de sluizen van Serring en Rehlingen (Saar). Ook zijn de sluizen Horkheim, Lauffen, Besigheim, Hessigheim, Pleidelsheim, Marbach, Poppenweiler, Aldingen en de sluizen vallende onder centrale Obertürkheim (sluizen Hofen, Cannstadt, Untertürkheim, Obertürkheim, Esslingen, Oberesslingen en Deizisau) tot 24 juli gestremd vanwege reparatiewerkzaamheden.

Toch weer staken
Maandag leek het of de stakingen van de Duitse sluiswachters voorlopig van de baan waren. Toch dreigde de vakbond ver.di toen ook al met nieuwe acties. De vakbond waarschuwde minister Ramsauer. Als de bond niet spoedig iets van hem zou horen, dan zouden op korte termijn nieuwe acties worden uitgeroepen.
Vorige week vroeg voorzitter Roland Kortenhorst van de BBU het Nederlandse ministerie al om interventie in de stakingen in Duitsland. ‘De binnenvaart en onze klanten worden ernstig gedupeerd door de stakingen waarin sluisbedienaars in heel Duitsland het werk hebben neergelegd’, aldus Kortenhorst toen.