Koningin Máxima doopt nieuwe reddingboot KNRM (+ video)

504

Met een ferme bijlslag doorkliefde Koningin Máxima het touw waarmee de champagnefles werd losgelaten om de nieuwe KNRM reddingboot Nh1816 te dopen en de naam te onthullen. Een kleine hapering, de fles stokte, maar gleed even later tegen de romp en spatte uiteen. De nieuwe reddingboot en haar bemanning werd door de Koningin een behouden vaart gewenst.

Onder grote belangstelling stapte de vorstin vervolgens aan boord voor een korte vaartocht en kennismaking met de bemanning. Daarbij nam zij ook Koningin Máxima doopt nieuwe reddingboot (+ video)zelf het roer in handen. Tijdens de vaart werd de reddingboot geflankeerd door vier generaties reddingboten. De oudste daarvan was de Insulinde uit 1927, destijds de eerste zelfrichtende motorreddingboot.

Directeur Roemer Boogaard memoreerde in zijn welkomstwoord de voortdurende inspanning die de KNRM levert voor burgerparticipatie, innovatie en crowdfunding. Moderne termen voor vrijwilligerswerk, vernieuwing en fondsenwerving. ‘De KNRM heeft als traditioneel maritieme organisatie altijd de blik op de toekomst gericht, midden in de samenleving en dienstbaar aan diezelfde samenleving.’

De band met het Koningshuis gaat terug tot 1824, toen de KNRM haar oorsprong vond in twee reddingmaatschappijen, die Koning Willem 1 trachtte samen te laten smelten. Sinds 1980 is Prinses Beatrix beschermvrouwe van de KNRM en doopte eerder de reddingboten Koningin Beatrix en Koning Willem 1. Koningin Máxima was zeer genegen de doop van de Nh1816 te verrichten om daarmee vanuit het Koningshuis de verbondenheid met en de warme belangstelling voor de KNRM voort te zetten. (Bron: KNRM)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief