KNV: ‘Eerst Programma Hoogfrequent Spoor afmaken’

797

KNV pleit ervoor om eerst het Programma Hoogfrequent Spoor (PHS) af te maken en dan met nieuwe grote spoorprojecten die op stapel staan, zoals ERTMS, verder te gaan.  

KNV: ‘Eerst Programma Hoogfrequent Spoor afmaken’Voor de goederentreinen die nu via Rotterdam-Gouda-Amsterdam-Amersfoort naar Oldenzaal rijden, is nog geen oplossing gevonden. Deze treinen moeten vanwege PHS zoveel mogelijk via de Betuweroute gaan rijden. Ook moeten spoortrajecten in Oost Nederland worden aangepast.

Spoorboekloos
Het PHS heeft als doel dat reizigerstreinen vaker gaan rijden, het zogenaamde Spoorboekloos rijden. Om dit doel te bereiken moeten goederentreinen in Oost-West verkeer door Nederland zoveel mogelijk gebruik maken van de Betuweroute. Door de regering Balkenende IV is het programma gestart met een begroting van 4,5 miljard Euro. De regering Rutte I heeft de uitvoering van PHS verder ter hand genomen. De huidige regering voert PHS zonder verdere grote wijzigingen uit.

ERTMS
Op dit moment wordt ook het European Rail Traffic Management  Systeem (ERTMS) geleidelijk in Europa ingevoerd. In de begroting 2014 van het ministerie van Infrastructuur en Milieu staat voor dit project een reservering van 2 miljard euro uit bestaande middelen.  In Nederland wordt ERTMS al gebruikt op de Betuweroute, de Havenspoorlijn, de Hogesnelheidslijn en de Flevolijn. Vrijwel alle goederentreinen in Nederland zijn reeds uitgerust voor ERTMS.

Eerst het één dan het ander
KNV is voorstander van een geleidelijke uitrol van ERTMS in de gehele Europese Unie. De kosten van deze uitrol zijn evenwel moeilijk te begroten. Dit geldt ook voor de uitrol in Nederland. Zowel PHS als ERTMS zijn essentieel voor een duurzaam vervoerssysteem. KNV bepleit echter om eerst  PHS volledig te voltooien, inclusief een goede oplossing voor het goederenvervoer door Oost-Nederland. Indien zo’n oplossing niet wordt gevonden, dan zal het beoogde resultaat van de investering in het kader van PHS niet worden bereikt.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter