KNMI geeft code rood, vrachtwagens lopen groot risico

474

Het KNMI heeft voor de noordwestelijke helft van het land een weeralarm afgegeven, dat betekent code rood. Vanmiddag zijn zeer zware windstoten in het noordwesten mogelijk.

KNMI geeft code rood, vrachtwagens lopen groot risicoRijkswaterstaat adviseert weggebruikers de actuele situatie op de weg en de weersverwachting goed in de gaten te houden en het rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden. De verwachting is dat het verkeer in met name Friesland, Groningen, Drenthe, Flevoland, Noord-Holland en Zuid-Holland overlast zal ondervinden van de zware storm.Ook het vrachtverkeer wordt geadviseerd extra alert te zijn. Vooral lege vrachtwagens en aanhangers kunnen hinder ondervinden op viaducten en dijken, zoals op de Afsluitdijk en de Houtribdijk.

Risico
Er bestaat volgens het KNMI een groot risico op omvallende bomen. Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen zoals bouwsteigers en hijskranen.
Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een groot risico. Dit geldt met name voor (brom)fietsers, motorrijders, vrachtauto’s, auto’s met aanhanger en caravans.

Tot 130 km/u
In de kustgebieden komen zware windstoten van 75 tot 100 km/u voor. In de middag gebeurt dit ook elders in het land. In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland, Groningen, Flevoland, Drenthe, alsmede het waddengebied en op het IJsselmeer komen dan zeer zware windstoten van 100 tot 120 km/u voor, in het waddengebied tot 130 km/u.

Pas vanavond en vannacht nemen de windstoten af, het laatst in het noordoosten.

Weeralarm
Het KNMI geeft een weeralarm voor windstoten uit, wanneer de kans op windstoten van meer dan 120 kilometer per uur groter is dan 90 procent. Dit criterium geldt voor een gebied van minimaal 50 bij 50 kilometer. (Bron: KNMI)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter