Kijkje in de ‘gloednieuwe’ bediencentrale Maasbracht

885

Rijkswaterstaat stelt in augustus de nieuwe bediencentrale open voor publiek. RWS doet dat in het kader van de Limburgse Veiligheidsweken.

Sluizen Maasbracht met succes gekoppeld aan bediencentraleVanuit de gloednieuwe bediencentrale in Maasbracht worden  op termijn alle bruggen en sluizen tussen Maastricht en Belfeld bediend. Tijdens de excursie laat RWS zien hoe de sluizen en stuwen aangestuurd worden en krijgt u tips voor het passeren van een sluis. Met een test komt u erachter of u weet wat u wel en niet te doen staat in de buurt van andere vaartuigen.

Sluiscomplex

Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen bij het naastgelegen sluizencomplex, waar schepen via de sluis een hoogteverschil van twaalf meter overbruggen. U krijgt ter plekke te zien hoe grote schepen door de sluis worden geloodst. Kleine pleziervaartuigen gaan ook door deze sluis, vaak tegelijkertijd met grote schepen. Speciaal ingezette stewards helpen daar deze zomer bij.

Drukbevaren

De Maas en het Julianakanaal in Limburg zijn drukbevaren routes met daarin een aantal stuwen en sluizen, waarvan sommige met een hoogteverschil van meer dan tien meter. Dat kan vooral voor recreatievaarders best spannend zijn. Rijkswaterstaat organiseert tijdens de Limburgse Veiligheidsweken excursies om te laten zien hoe zij werkt aan vlot en veilig vervoer voor zowel de beroepsvaart als de recreatievaart.

Kijkje in de nieuwe bediencentrale MaasbrachtData en tijdstippen

Het bezoek duurt anderhalf uur en is vooral interessant voor mensen die zelf weleens varen. Wegens het flinke hoogteverschil bij de sluis is dit bezoek minder geschikt voor kinderen en mensen met hoogtevrees. Voor vervoer naar de locatie wordt gezorgd. Op dinsdag 26 augustus gaat de excursie naar het sluiscomplex in Heel.

  • Woensdag 13 augustus in de Bedien Centrale in Maasbracht, om 9:00 uur, 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur
  • Woensdag 20 augustus in de Bedien Centrale in Maasbracht, om 9:00 uur, 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur
  • Dinsdag 26 augustus in het Nautisch Centrum te Heel, om 9:00 uur, 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur
  • Vrijdag 29 augustus in de Bedien Centrale in Maasbracht, om 9:00 uur, 11:00 uur, 13:00 uur en 15:00 uur.
Organisatie en aanmelding

De excursies zijn onderdeel van de Limburgse Veiligheidsweken, die georganiseerd worden door veiligheidsinstituut VeTraned. Diverse organisaties en bedrijven openen in deze weken hun deuren om te laten zien wat zij doen op het gebied van veiligheid. Aanmelden kan via telefoonnummer +31 (0)475-74 50 30, of via info@vetraned.nl. Hier kunt u ook terecht voor meer informatie. (Bron: RWS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief