Kettingschip Aversa verlaat Gent

548

Het ‘kettingschip’ Aversa heeft dinsdag de haven van Gent verlaten. Het schip lag al ruim zes maanden aan de ketting. Een sleepboot neemt het schip op sleeptouw naar Turkije om er te worden hersteld. De bemanning aan boord werd reeds eerder gerepatrieerd.

De Aversa kwam op 18 maart de Gentse haven binnen om 2.600 ton lijnzaad te leveren. Op bevel van de Belgische Scheepvaartcontrole van de Federale overheidsdienst Mobiliteit (Port State Control) werd er een dag later beslag gelegd op het schip. Het was niet langer zeewaardig. De Aversa was onderhevig aan roest en lekte ter hoogte van de ballasttanks. Intussen werd het schip zeewaardig gemaakt zodat het als ‘dood schip’ (zonder motor en bemanning) naar de haven van Tuzla in Turkije kan worden gesleept.

Aversa dat aan de ketting lag, verlaat haven van GentBemanning

Tot 19 augustus was er nog bemanning aan boord. Het Havenbedrijf ondernam tot dan de nodige acties om de hoofdzakelijk Oekraïense bemanningsleden op een humane wijze bij te staan. Het overlegde hiervoor met het zeemanshuis Stella Maris, OCMW Gent, de scheepsagenten, beide kapiteins, de International Transport Federation en de Oekraïense ambassade. Zo kon de bemanning de hele periode beschikken over voldoende voedsel, water en diesel en uiteindelijk worden gerepatrieerd. Het Havenbedrijf Gent heeft een jarenlange traditie om steeds de nodige partners te consulteren in het belang van het welzijn van de bemanning.

De Major

Momenteel ligt er nog een tweede schip aan de ketting. Het schip Major is op 15 januari  de haven van Gent binnengekomen om 500 ton pluimgierst te lossen. Op 28 januari werd er beslag op gelegd. De Major vertoont scheuren en breuken aan de spanten. Momenteel werken nog vijf bemanningsleden aan de herstelling van het schip. (Bron: Haven Gent)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief