Karel Doorman terug van ebola-hulptransporten

419

DEN HELDER – De Karel Doorman is zaterdagmorgen afgemeerd in thuishaven Den Helder. Met het Joint logistic Support Ship bracht Defensie in twee transporten hulpgoederen naar West-Afrikaanse landen die zwaar gebukt gingen onder ebola.

Karel Doorman terug van ebola-hulptransportenHet meer dan 200 meter lange vaartuig vertrok vorig jaar 6 november uit de thuishaven en daarna op 12 december vanuit Vlissingen, nadat het daar was beladen.

1,5 miljoen kilo

De Karel Doorman bracht in totaal 1,5 miljoen kilo voedsel en 263 voertuigen. Daarnaast is meer dan 2000 ton aan hulgoederen afgeleverd in Sierra Leone, Guinee en Liberia. Het betrof onder meer beschermende kleding, veldhospitalen, mobiele laboratoria, verbandmiddelen, rubber handschoenen, generatoren en bedden.
Bovendien bevoorraadde de Karel Doorman het Britse hospitaalschip RFA Argus meerdere malen en voorzag het van brandstof en water. Het Britse vaartuig lag voor ondersteuning aan ebola-hulpverleners voor de kust van Sierra Leone.

Vruchten afgeworpen

Het leveren van alle hulpgoederen en andere internationale bijstand heeft zijn vruchten inmiddels afgeworpen. Volgens functionarissen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) neemt het aantal nieuwe gevallen in de 3 zwaarst getroffen landen af. De organisatie liet afgelopen donderdag weten dat er vorige week in Liberia slechts 8 nieuwe gevallen zijn gemeld. In september was er in één week nog sprake van een recordaantal van 500.

Volgens de jongste cijfers van de WHO zijn er nu 21.724 gevallen van ebola en zijn hieraan 8.641 mensen overleden. Liberia, Guinee en Sierra Leone hebben de meeste slachtoffers.
Ondanks de positieve berichten is naar verwachting de strijd tegen ebola voorlopig nog niet voorbij en blijft de WHO aandringen op voorzichtigheid.

Verstekelingen

De 3 verstekelingen, die in Senegalese Dakar aan boord wisten te komen, zijn in Den Helder overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee en worden behandeld conform het vreemdelingenrecht. (Bron: Defensie)

Meer nieuws over de Karel Doorman:
Verstekelingen aan boord van de Karel Doorman
Minister doopt grootste schip Marine Karel Doorman
Nederland stuurt Karel Doorman naar Afrika in strijd tegen ebola

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief