Kamervragen over weggepeste Nicolette van de Brandaris

2174
Nautisch verkeersleider Nicolette van Berkel op de haar zo geliefde Brandaris. Inmiddels zit ze twee jaar thuis.

DEN HAAG Tweede Kamerlid Nevin Özütok van GroenLinks heeft de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren Kamervragen gesteld over de van de Brandaris weggepeste nautisch verkeersleider Nicolette van Berkel.

Özütok wil van de minister weten waarom Rijkswaterstaat niet tijdig en adequaat heeft ingegrepen en wat ze ervan vindt dat medische informatie van Nicolette van Berkel werd gedeeld met de collega’s op de Brandaris.

Tweede Kamerlid Nevin Özütok van GroenLinks. (Foto GroenLinks)

Ook heeft het Kamerlid vragen over het onderzoek dat is gedaan, en nog wordt gedaan. ‘Waarom moet er nu voor een tweede keer onderzoek worden gedaan en deelt u de kwaliteit over het onderzoek?’ Özütok vraagt de minister of het Expertisecentrum Organisatie en Personeel onafhankelijk genoeg is en wat ze ervan vindt dat de bekende onderzoeker Bert Kreemers zich heeft teruggetrokken als commissielid. Volgens Nicolette trok Kreemers zich terug omdat hij vond dat er opnieuw geen sprake was van een onafhankelijk en deugdelijk onderzoek. ‘Hij voelt zich door Rijkswaterstaat in het ootje genomen’, zei Van Berkel eerder in een interview. ‘Ik heb dat op zwart op wit.’

Overigens vindt Nicolette samen met haar advocaat dat een eventueel onderzoek los staat van haar terugkeer op de Brandaris. ‘Ik wou dat ik nooit hulp had gezocht, dan zat ik nu nog op de Brandaris mijn werk te doen. Mensen op het eiland vragen mij al twee jaar lang waarom ik niet aan het werk ben. Maar ik weet het niet. En als ik het Rijkswaterstaat vraag waarom ik thuis zit, kunnen ze het mij ook niet vertellen.’

Pesten op het werk
Özütok vindt overigens dat de Inspectie SZW in het kader van psychosociale arbeidsbelasting en een veilige werkomgeving een rol zou moeten spelen in het soort zaken als met de nautisch verkeersleider. Verder vindt het Kamerlid dat de overheid een voorbeeldrol moet spelen als het gaat om een veilige werkomgeving. Uit onderzoek bleek namelijk dat klachten over pesten op de werkvloer vooral komen van werknemers in dienst van de overheid. Özütok wil dan ook van Ollongren weten of pesten en veiligheid op de werkvloer onderdeel is van de opleiding van leidinggevenden bij de overheid.