Kamervragen over splitsen ecocombi’s voor de grens

446

DEN HAAG – De Tweede Kamerleden Barbara Visser en Mark Verheijen (beiden VVD) hebben aan minister Schultz van Infrastructuur en Milieu vragen gesteld over het bericht dat vrachtwagenchauffeurs hun ecocombi’s bij de grens moeten splitsen.

Tweede Kamer neemt motie overbodige CCR-eisen aanDe Kamerleden vinden dat het niet toelaten van Langere en Zwaardere Vrachtwagens (LZV’s) (oftewel: ecocombi’s) in andere EU-lidstaten haaks staat op de doelstellingen die de Europese Commissie nastreeft. ‘Hier is sprake van protectionisme en dat belemmert de versterking van de Europese interne markt en frustreert de Nederlandse transportsector frustreert. Wij willen graag weten welke maatregelen de minister neemt om dergelijke protectionistische maatregelen tegen te gaan, zoals bijvoorbeeld de rigide handhaving van de rij- en rusttijdenwet in Frankrijk.’

Zoveel mogelijk

Visser en Verhijen zijn van mening dat LZV’s in zo veel mogelijk landen grensoverschrijdend moet worden ingezet om efficiënter vervoer mogelijk te maken. ‘En welke maatregelen zijn en worden er genomen om dit in alle EU-lidstaten mogelijk te maken? Zijn er nog specifieke maatregelen die gericht zijn of worden op Duitsland (inclusief de deelstaten) en België? Wij vragen de minister om in gesprek te gaan met België en Luxemburg om zo snel mogelijk de Verordening van de Benelux Unie te ondertekenen die een grote praktijkproef met LZV’s of ecocombi’s tussen Nederland en België mogelijk maakt.’ (Bron: Tweede Kamer)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief