Kamervragen over gedwongen de weg op tijdens code rood

7099
Cem Lacin vraagt de ministers onder meer of ze bereid zijn het tijdens een code Rood weeralarm rijden met lege vrachtwagens met zeil en kleine vrachtwagens tot 7,5 ton te gaan verbieden. (Foto Erik van Huizen)

DEN HAAG De Tweede Kamerleden Jasper van Dijk en Cem Lacin (SP) hebben aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Infrastructuur en Waterstaat Kamervragen gesteld over het feit dat vrachtwagenchauffeurs in de zware storm van 19 januari werden gedwongen toch de weg op te gaan.

De twee Kamerleden vinden het ontoelaatbaar dat bazen de truckers dwongen toch de weg op te gaan. Zij vragen de ministers welke maatregelen ze denken te gaan nemen tegen de ondernemers die hun chauffeurs expliciet of impliciet te kennen hebben gegeven dat er gevolgen zouden zijn als ze niet door zouden rijden.

Boete
Van Dijk en Lacin vragen de ministers of ze bereid zijn het tijdens een code rood weeralarm rijden met lege vrachtwagens met zeil en kleine vrachtwagens tot 7,5 ton te gaan verbieden. Ze vragen de ministers in het geval van een overtreding een boete op te leggen aan de transportondernemer met daarbovenop alle kosten aan wegen, van berging en andere maatschappelijke kosten.‘Handhaving kan eenvoudig achteraf door bij een ongeval te controleren of dit verbod is overtreden.’

De SP’ers vinden ook dat werkgevers een verantwoordelijkheid hebben om hun niet Nederlands sprekende chauffeurs in te lichten bij cruciale informatie zoals code rood. Ze vragen de ministers daarom onderzoek te doen hoeveel van de minstens 66 omgewaaide vrachtwagens bestuurd werden door niet Nederlands sprekende chauffeurs. ‘Deelt u de mening dat de informatievoorziening met betrekking tot een weeralarm beter moet worden, waarbij ook niet Nederlands sprekende chauffeurs op de hoogte moeten zijn van deze waarschuwingen?’, vragen ze aan de ministers.