Kamervragen over Belgische aanmelding crisis binnenvaart

1037

Tweede Kamerlid Albert de Vries (PvdA) heeft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu gevraagd hoe het staat met de Belgische aanmelding van de crisis in de binnenvaart. De Vries heeft het vermoeden dat België geen daadwerkelijke poging doet om de binnenvaart als crisissector aan te melden bij de Europese Commissie.

Kamervragen over Belgische aanmelding crisis binnenvaartNa de acties in de binnenvaart van Belgische schippers, beloofde de Belgische staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet in april al dat hij de procedure ‘structurele marktverstoring’ voor de binnenvaart opstart bij de Europese Commissie. De procedure bestaat uit het aanmelden aan de Europese Commissie van een structurele onbalans tussen vraag en aanbod, verergerd door de economische crisis.

Eind juli bleek tijdens een hoorzitting over de binnenvaart van de Europese Commissie, dat nog geen enkele lidstaat de Europese Commissie tot dan heeft gevraagd de crisis in de binnenvaart uit te roepen.

Zelf crisis aanmelden
De Vries wil nu van de minister weten hoe het staat met betrekking tot de Belgische poging om de binnenvaart als crisissector aan te melden bij de Europese Commissie. Ook wil hij van de minister weten wat de standpunten van Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland zijn en of de minister zelf een verzoek bij de Europese Commissie in wil dienen om de binnenvaart aan te merken als crisissector, indien België een dergelijk verzoek uiteindelijk niet indient.

Maatregelen nodig
Het Tweede Kamerlid is nog steeds van mening dat in de binnenvaart maatregelen noodzakelijk zijn om tot sanering van de capaciteit van oudere grotere schepen in de droge ladingsector te komen. Hij wil van de minister weten welke stappen ter ondersteuning van de sector zij heeft gezet om tot een sloopfonds te kunnen komen en welke initiatieven ze heeft ondernomen om de banken en de sector tot een gezamenlijke aanpak van de overcapaciteit te laten komen.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter