Kamervragen over afval- en KGA-inzameling in binnenvaart

734

Tweede Kamerlid Roelof Bisschop van de SGP heeft aan de minister van Infrastructuur en Milieu vragen gesteld over de inzameling van Klein Gevaarlijk Afval (KGA) en huisvuil in de binnenvaart. Volgens Bisschop wijst de minister erop dat er in de binnenvaart geen draagvlak is voor de door de minister ingevoerde nationale regeling.

Kamervragen over afval- en KGA-inzameling in de binnenvaartBisschop wil van de minister weten op grond waarvan zij de indruk heeft dat deze nieuwe regeling bijdraagt aan een adequate inzameling van afval, terwijl gelijktijdig de inzamelstructuur langs vaarwegen zoals de Maas en de Twenthekanalen is verwijderd of niet aanwezig is. Hij wil ook weten waar de inzamelstructuur voor KGA en huisvuil is verwijderd,  welke inzamelplaatsen blijven bestaan en hoe de minister denkt om te gaan met de situatie dat er schepen zijn die alleen op de Maas en Twenthekanalen varen en daar geen enkele mogelijkheid tot afgifte van huisvuil meer hebben.

Abonnementen
Het Tweede Kamerlid vraagt de minister aan te geven hoeveel abonnementen inmiddels zijn afgesloten met binnenvaartbedrijven en welke verwachting er bestaat met betrekking tot het aantal af te geven abonnementen. Ook wil hij weten bij welk aantal abonnementen de afgifte van huisvuil en KGA in de binnenvaart kostendekkend is en waarom niet is gekozen voor een internationale oplossing, zoals deze in het Verdrag inzake de Verzameling, Afgifte en Inname van Afval in de Rijn- en Binnenvaart (CDNI-verdrag) overeen is gekomen, zodat de afvalafgifte gratis kan zijn en de kostenverrekening met de sector kan plaatsvinden via een opslag op de brandstof.

Groene schepen
Dinsdag maakten de binnenvaartorganisaties bekend dat de nieuwe regeling niet werkt. Bisschop wil weten hoe de minister omgaat met deze melding vanuit de binnenvaartorganisaties en zij alsnog bereid is te proberen of via het CDNI-verdrag een internationale oplossing te bewerkstelligen is en de huidige nationale regeling in te trekken. ‘En wat kan er geboden worden aan de ‘groene schepen’ die nagenoeg geen oliehoudende stoffen en KGA meer hebben, maar wel huisvuil. Die worden nu verplicht om 469 euro te betalen voor een abonnement waarvoor ze alleen huisvuil kunnen af geven.’ (Bron: Tweede Kamer).

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter