Kamervragen over aankomst eerste schip met teerzandolie

535

De Tweede Kamerleden Van Veldhoven (D66) en Dik- Faber (CU) hebben de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu vragen gesteld na aanleiding van het bericht dat het eerste schip met teerzandolie volgende week in Europa aankomt.

Teerzanden zijn afzettingen van zand en klei gemengd met olie in vaste vorm. Olie uit teerzand halen kost veel geld en energie. Dankzij de hoge Kamervragen over aankomst schip met teerzandolieolieprijs is het nu toch interessant om olie uit teerzanden te winnen. De EU wil het gebruik van teerzandolie voorkomen, omdat het niet past bij het Europese beleid om over te schakelen op brandstof die het klimaat minder belast. Nederland ligt volgens Milieudefensie echter dwars.

Vragen
De Kamerleden willen onder meer weten of de olie – in onbewerkte of bewerkte vorm – ook in Nederland aankomt en of er een keuzemogelijkheid voor consumenten om deze olie niet af te nemen, maar wel aardolieproducten van andere herkomst. Indien deze keuze er niet is willen de Kamerleden dat die keuzemogelijkheid er in ieder geval voor de Nederlandse markt komt. Verder willen ze weten hoe de import van deze CO2-intensieve olie zich verhoudt tot de doelen van het Europese klimaatbeleid en de Fuel Quality Directive. (Bron: Tweede Kamer/Foto: Greenpeace)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief