Kamer bezoekt antipiraterijmissie

612

De Voorzitter en de fractievoorzitters van de Tweede Kamer hebben deze week een werkbezoek gebracht aan het Nederlandse marineschip Zr. Ms. De Zeven Provinciën, dat onderdeel is van de EU-antipiraterij-operatie Atalanta. Tijdens een varende patrouille langs de oostkust van Afrika lieten de Kamerleden zich uitgebreid informeren over de inzet van de militairen.

‘Het werk van de Nederlandse militairen en de internationale collega’s dwingt respect af en is belangrijk voor de regio, maar zeker ook voor Nederland zelf’, aldus Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. ‘We zijn onder de indruk van de professionaliteit van onze mannen en vrouwen.’

Kamer bezoekt antipiraterijmissieTwee dagen aan boord

De commandant van De Zeven Provinciën, kapitein-luitenant-ter-zee Ruud Schoonen ontving het gezelschap aan boord van het fregat waarna het ruime sop werd gekozen. In de twee dagen dat de delegatie aan boord was, kregen de parlementariërs van de bemanning een uitgebreid beeld van de missie en hoe deze wordt uitgevoerd. De militairen van de marine, aangevuld met collega’s van de andere krijgsmachtdelen en een Maltees boardingteam, gaven verschillende demonstraties.

Verdedigen

Naast de demonstratie van vele facetten van een antipiraterijmissie, werd er een realistische oefening gehouden, waarbij het schip en de bemanning zich onder meer moesten verdedigen tegen aanvallen met vliegtuigen en onderzeeboten. Daarnaast maakte een operationele kennismaking met de aan boord gestationeerde NH90-helikopter deel uit van het programma.

Tijdens hun tweedaagse aanwezigheid op het schip kreeg de delegatie ook een goed beeld van het leven en werken aan boord van het luchtverdedigings- en commandofregat. ‘Het is goed om te zien en horen hoe en onder welke omstandigheden het werk door de militairen wordt gedaan. Dat is van belang voor ons werk in het parlement.’

Delegatie

De delegatie bestond naast de Kamervoorzitter uit Halbe Zijlstra (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie), Bram van Ojik (GroenLinks) en Kees van der Staaij (SGP). De andere fractievoorzitters konden om verschillende redenen niet deelnemen aan het werkbezoek. Maandagochtend 7 juli vertrok de delegatie vanaf Schiphol en vrijdagochtend 11 juli keerde het gezelschap terug op de nationale luchthaven. (Bron: Defensie)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief