‘Kabinet moet tempo maken met beveiliging koopvaardijschepen’

649

DEN HAAG – Verladersorganisatie EVO vindt dat het kabinet tempo moet maken met het bieden van een definitieve oplossing voor de beveiliging van bemanning en goederen op koopvaardijschepen onder Nederlandse vlag en door risicovol gebieden varen. In tegenstelling tot de rest van Europa, staat Nederland private bewakers nog niet toe.

India arresteert tegen piraten bewapende bemanning mv OhioDe vraag of Nederland private beveiligers moet legaliseren, houdt politiek Den haag in een houdgreep. De partijen ter linker zijde van het politieke midden en het CDA zijn vooralsnog tegen legalisering van private bewakers. Volgens EVO moet de verdere flexibilisering van de inzetbaarheid van VPD’s geregeld worden om iedere Nederlandse koopvaardijreis te kunnen beveiligen. Dat stuit  volgens Defensie op praktische problemen. ‘Hierdoor worden rederijen gedwongen of zonder bewakers te varen of illegaal private bewakers mee aan boord te nemen’, stelt EVO. De verladersorganisatie dringt aan op het snel oplossen van deze patstelling.

Optimale inzet

Het ministerie van Defensie ziet wel ruimte voor een optimalere inzet van zogenoemde Vessel Protection Detachments (VPD) voor de bescherming van de Nederlandse koopvaardij. De ambtenaren gaven aan dat de Nederlandse koopvaardij nu een beroep doet op slechts 40 van de 175 beschikbare VPD-teams.

Aanpak

Sinds mei 2012 zijn er geen schepen meer gekaapt rond Somalië. Dat is het gevolg van een integrale aanpak van internationale overheden die met konvooien, gerichte patrouilles, de inzet van beveiligingsteams op afzonderlijke schepen en het succesvol vervolgen van piraten het succes van kapingen hebben weten te minimaliseren. De bron van de problemen, namelijk de sociaaleconomische situatie van Somalië zelf, is echter nog niet opgelost. Dit maakt een terugkeer van piraterij volgens EVO bij mindere waakzaamheid een reëel gevaar. (Bron: EVO)

Lees ook:
‘Inzet private beveiligers tegen piraterij urgenter dan ooit’
Grote zorgen over piraten die in Azië kleine tankers kapen
Piraten laten bemanning Asphalt Venture na ruim vier jaar vrij

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief