Kabinet beslist in mei over private beveiligers koopvaardij

949

DEN HAAG – Het kabinet verwacht in mei een definitief standpunt bekend te maken over het al dan niet toestaan van gewapende private beveiligers aan boord van onder Nederlandse vlag varende koopvaardijschepen. Dit schrijft minister Hennis-Plasschaert van Defensie aan de Tweede Kamer. Zij had eerder toegezegd dat het kabinet in de eerste helft van april met een beleidsstandpunt zou komen.

Europa verlengt anti-piraterij missie voor kust van SomaliëOp dit moment worden schepen, bemanning en lading op verzoek van de reder beveiligd door een team van mariniers, zogenoemde vessel protection detachments (VPD). Voor verladersorganisatie EVO staat voorop dat de veiligheid op zee moet worden gegarandeerd. ‘Primair is dan ook de staat verantwoordelijk om onder Nederlandse vlag varende koopvaardijschepen te beschermen tegen aanvallen van piraten. Als blijkt dat dit niet of onvoldoende mogelijk is, zal naar alternatieven moeten worden gekeken.’

Geen meerderheid

De afgelopen jaren is veelvuldig overleg gevoerd in het parlement en met de stakeholders. Hieruit kwamen veel verschillende standpunten en visies naar voren. De PvdA en D66 hebben principiële bewaren tegen het delegeren van het geweldsmonopolie van de staat aan marktpartijen, terwijl de VVD er juist voorstander van is om gewapende private beveiligers toe te staan om schepen en hun bemanning te beschermen tegen aanvallen van piraten. Het is het kabinet vooralsnog niet gelukt om een meerderheid in de Tweede Kamer te vinden. (Bron: EVO)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief