Jubileum MAN voor Westdijk Transport

1420
De nieuwe MAN is de eerste kipper van dit merk in de vloot van Westdijk Transport. (Foto MAN)

ALPHEN AAN DE RIJN De transportdivisie van Westdijk Transport in Alphen aan de Rijn heeft onlangs de eerste van twee nieuwe MAN vijfassers in gebruik genomen. De MAN kipper is uitgerust met vrijwel alle opties en is voorzien van de nieuwe TipMatic TX versnellingsbak met offroad software.

Het chassis wordt automatisch waterpas gesteld. De chauffeur kan hiervoor op zijn display alle functies eenvoudig overzien en bedienen. (Foto MAN)

De TGS 50.500 10×8 WSA met Euro6c wordt af-fabriek geleverd als bladgeveerde 8×8. MAN ombouwspecialist Wierda Voertuig Techniek uit Joure bouwt het chassis vervolgens om naar een wide-spread tandemstel met hydraulische vering en besturing. Vervolgens wordt er een gestuurde en liftbare 10 tons as gemonteerd als middelste as. De beide voorassen zijn ieder goed voor negen ton, de middelste as is goed voor tien ton en de beide achterassen zijn samen goed voor 23 ton. Doordat vier van de vijf assen actief sturen is de draaicirkel relatief klein en wordt de ondergrond niet verstoord. Het voertuig krijgt door deze modificatie een wettelijk totaalgewicht van 50 ton. Het chassis wordt automatisch waterpas gesteld. De chauffeur kan hiervoor op zijn display alle functies eenvoudig overzien en bedienen.

Jubileumeditie
De nieuwe MAN is de eerste kipper van dit merk in de vloot van Westdijk Transport. ‘Maar we werken al jaren met MAN zwaartransport trekkers’, vertelt bedrijfsleider Willem van Hout. ‘Voor ons zijn de 10×8 kippers erg belangrijk in ons werk. Een hoog laadvermogen, de juiste aslastverdeling, wendbaarheid en een grote terreinvaardigheid zijn voor ons van groot belang. MAN bouwt als enige fabrikant trucks die voldoen aan deze eisen.’

De cabine van de jubileum MAN kreeg lederen deurpanelen en stoelen met exclusieve stiksels. (Foto MAN)

Wierda Voertuig Techniek pakte voor deze 100e in Nederland gebouwde Euro-6 10×8 stevig uit. In nauwe samenwerking met MAN dealer Van Leeuwen Truckservice werd het jubileumpakket samengesteld waarmee de truck een speciaal tintje kreeg. Zo kreeg de TGS-cabine voor deze gelegenheid fraaie lederen deurpanelen en stoelen met exclusieve stiksels. Ook aan de veiligheid werd gedacht met onder meer een camerasysteem voor optimaal zicht rondom het voertuig. De vaste chauffeur van de truck, Dennis, ‘vindt het prachtig en ziet het als een voorrecht te mogen werken met de jubileum MAN’.

Overname
Westdijk Transport heeft een vloot van 55 kippers die met name worden ingezet voor aangenomen werk in het grondverzet en de wegenbouw. Per 1 januari 2018 is deze divisie van Westdijk overgenomen door Van Grunsven Transport uit Uden. De eerste vijf jaar blijven zowel de naam als de huisstijl van Westdijk de trucks sieren. Hiermee wordt Van Grunsven één van de grootste kippertransporteurs in ons land met vestigingen in Uden, Alphen aan den Rijn, Reuver en Breda. Westdijk Exceptioneel gaat zich verder specialiseren in het exceptioneel transport. Daarvoor heeft Westdijk Exceptioneel Transport meer dan vijftig trekkende eenheden paraat staan in Europa met een groot aantal diepladers en aslijnen in allerlei configuraties met laadvermogens tot 450 ton.