Jean-Claude Van Damme in spagaat tussen trucks (+ video)

832

In ‘The Epic Split’ voert actieheld Jean-Claude Van Damme een van zijn wereldberoemde spagaten uit tussen twee Volvo FM-trucks die achteruitrijden. De stunt werd mogelijk gemaakt door Volvo Dynamic Steering.

Volvo Dynamic Steering is een systeem dat door Volvo Trucks is ontwikkeld. Het verbetert de precisie en stabiliteit met het rijden. Het systeem werkt met een elektronisch geregelde elektromotor, die 2.000 keer per seconde wordt bijgesteld om een uiterst precieze besturing te bieden. Bij het achteruitrijden biedt Volvo Dynamic Steering een Jean-Claude Van Damme in spagaat tussen trucks (+ video)beheersing met minimale inspanning.

Laatste centimeter
‘De film geeft een perfecte demonstratie van de richtingsstabiliteit die Volvo Dynamic Steering biedt’, aldus Jan-Inge Svensson, de technicus achter de ontwikkeling van de systeemsoftware bij Volvo Trucks. ‘De stabiliteit en de controle zijn zo goed dat je met de truck een groot stuk achteruit kunt rijden met de allerhoogste precisie, net zo als we in deze film moesten doen. Het moest perfect zijn, tot de laatste centimeter.’

Moeiteloos
Bij lage snelheden verbetert Volvo Dynamic Steering de manoeuvreerbaarheid en gaat het sturen bijna moeiteloos. De elektromotor regelt ook automatisch de besturing en compenseert de oneffenheden die worden doorgegeven aan het stuur, bijvoorbeeld bij zijwind of hobbels in het wegdek. Het resultaat is dat er minder kleine correcties op het stuur moeten worden toegepast. Verder zorgt Volvo Dynamic Steering dat het stuur automatisch naar de middenpositie teruggaat, als het wordt losgelaten, zodat minder kracht nodig is van de chauffeur.

‘De behendigheid van Jean-Claude Van Damme en de rijvaardigheid van de chauffeurs zijn cruciaal voor het succes van de stunt, maar zonder Volvo Dynamic Steering zou het niet mogelijk zijn geweest. De mogelijkheden van het systeem hebben niet alleen voor een prachtige film gezorgd, ze zijn ook erg praktisch voor chauffeurs, met name in situaties waar het echt op stuurmanskunst aankomt. Bijvoorbeeld bij achteruitrijden in krappe situaties of over ruw terrein. Bij achteruitrijden met een trailer veroorzaken kleine veranderingen in het sturen al een groot verschil voor de richting van het voertuig. In een gewone truck kost dit veel meer inspanning van de chauffeur. Volvo Dynamic Steering helpt de chauffeur echter om in een rechte lijn te blijven rijden en een veel betere controle over de truck te houden.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter