Jacht op dijk; eerste nachtelijke inzet Enkhuizer sluiswachters

731

Door bezuinigingen bij Rijkswaterstaat worden de sluizen bij Enkhuizen al weer een tijd ’s nachts niet bediend. Na goed overleg is toen besloten om een aantal in Enkhuizen woonachtige sluiswachters op te nemen in de walploeg van de KNRM. Afgelopen nacht was het de eerste keer dat van deze regeling daadwerkelijk gebruik werd gemaakt.

Jacht op de dijk; eerste nachtelijke inzet Enkhuizer sluiswachtersEen acht meter Duitse zeiljacht was door een combinatie van motorproblemen en een navigatiefout tegen de keien van de dijk ten zuiden van het Naviduct beland. Met vereende krachten wisten de twee opvarenden het zeiljacht nog enigszins vrij te houden van de keien zodat al te grote schade werd voorkomen.
Tegelijk met de reddingbootbemanning van Enkhuizen arriveert ook een van de sluiswachters bij het boothuis zodat deze mee kan varen naar het sluizencomplex. Eenmaal afgezet is de sluis snel bedrijfsklaar en binnen enkele minuten zijn de beide reddingboten door geschut naar ‘de zuid’.

Het is voor de reddingboten Watersport  en Rien Verloop nog even zoeken naar de juiste locatie van het zeiljacht maar eenmaal ter plaatse werd er direct een sleepverbinding gemaakt. Het zeiljacht is snel vrij van de dijk en na controle blijkt er weinig schade en geen lekkage. Het werd mee genomen richting de jachthaven van Enkhuizen en daar veilig afgemeerd.

Deze eerste nachtelijke inzet voor de bij de KNRM vrijwillig aangesloten sluiswachters bleek in de praktijk prima te werken. Door deze regeling blijft KNRM Enkhuizen 24 uur per dag inzetbaar op zowel het IJssel- als ook het Markermeer. (Foto: KNRM)

twitter