IRU eist direct moratorium op handhaving Duits minimumloon

800

GENEVE – De International Road Transport Union (IRU) vraagt een onmiddellijk moratorium op de handhaving van het Duitse minimumloon in het internationale vervoer over de weg. De IRU vraagt de Duitse autoriteiten op te treden nadat ook Bondskanselier Angela Merkel de problemen erkende.

IRU vraagt moratorium op handhaving Duits minimumloon‘Volgens de interpretatie van de Duitse autoriteiten geldt de nieuwe wet voor alle vervoer in Duitsland, zelfs wanneer een vrachtwagen gewoon op doorreis is voor een paar uur’, vertelt Michael Nielsen van de IRU. ‘Het is onaanvaardbaar dat de Duitse autoriteiten boetes aan bedrijven kunnen opleggen van maximaal 500.000 euro.’

Niet op de hoogte

Volgens Nielsen werden de IRU, EU-instellingen en de lidstaten nooit op de hoogte gebracht van deze nieuwe wet. ‘Noch van de verplichtingen die zij oplegt aan ondernemingen, voorafgaand aan de inwerkingtreding. Ook is er weinig informatie publiekelijk beschikbaar in een andere taal dan het Duits, en dan zelfs ontbreekt elk detail. De inschrijvingsprocedure is inefficiënt en onnodig belastend, met slechts een fax als aanspreekpunt voor bedrijven om chauffeurs te registreren. Een aantal andere praktische vragen blijven ook onbeantwoord. Zoals het precies berekenen van het minimumloon van bestuurders van buiten Duitsland gevestigde ondernemingen.’ (Bron: IRU)

Meer over het minimumloon:
Duitsland verandert niets aan eisen handhaving minimumloon
‘Controle op minimumloon Duitsland is feitelijk overbodig’
Wegvervoer dient klacht tegen Duitsland in over minimumloon
‘Regels minimumloon Duitsland druisen in tegen vrij verkeer’

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief