IRU dreigt president Poetin met het intrekken van TIR-dekking

477

De International Road Transport Union (IRU) waarschuwt president Vladimir Poetin van de Russische Federatie voor intrekking van de TIR-dekking op het grondgebied van de Russische Federatie. De internationale wegvoersorganisatie wijst op de illegale acties van de Russische douane in het eisen van extra garanties voor het wegvervoer.

Secretaris-generaal Umberto de Pretto van de IRU spreekt van een absurde situatie die al veel te lang duurt. ‘Dit zorgt voor schade aan de industrie en aan de kosten Wit-Rusland vraagt geen extra zekerheid TIR-carnetvan de handel met Rusland. We kunnen niet langer met deze situatie doorgaan. Poetin kan persoonlijk zorgen voor het terugdraaien van de maatregel. Doe hij dat niet, dan kunnen we niets anders dan de TIR-dekking in Rusland in te laten trekken. Dat betekent voor iedereen een verlies.

Illegaal
Op 95% van alle douanekantoren in Rusland, verlangt de Russische douane naast het TIR Carnet nog steeds een extra garantie. Rusland publiceerde 2 december nog een lijst van douanekantoren waar het TIR Carnet wordt geaccepteerd. Daarop staan maar drie regio’s. De Europese Commissie en de TIR executive board van de VN, verantwoordelijk voor de TIR conventie, deden direct een klemmend beroep op de Russische douane gedaan om deze volstrekt illegale maatregel ongedaan te maken.

Kosten stijgen
Volgens de IRU zijn de kosten van transport van en door Rusland vele malen hoger geworden. Ongeveer veertig procent van de Russische import valt onder het TIR-systeem. Het gaat daarbij om een bedrag van 110 miljard dollar. (Bron: IRU)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van TotaalTrans

Volg TotaalTrans op Twitter