Inspectie onderzoekt uitbuiting Filippijnse matrozen binnenvaart

562

ROTTERDAM – De Inspectie SZW heeft dinsdag 25 november in Rotterdam een verdachte aangehouden die wordt verdacht van onder meer arbeidsuitbuiting, mensensmokkel en valsheid in geschrifte in de binnenvaart. De verdachte is afgelopen vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam en zit de komende veertien dagen vast.

Inspectie onderzoekt uitbuiting Filippijnse matrozen binnenvaartHet vermoeden is dat verdachte op grote schaal fraudeert bij de aanvraag van tewerkstellingsvergunningen. De matrozen zouden zonder geldige vergunningen te werk gesteld worden op binnenvaartschepen. De Filippijnse matrozen, van wie veel illegaal in Nederland verblijven, worden vermoedelijk via de stichting van de verdachte misleid.

Kosten en leges

Door de verdachte zouden kosten in rekening gebracht worden voor leges en huisvestingskosten. Ook zouden ze verplicht gebruik moeten maken van het postadres van de verdachte, en zouden ze hem daarvoor moeten betalen. Daarnaast zou verdachte over hun bankrekening en pas en pincode kunnen beschikken. Het vermoeden is dat verdachte de hiermee ontvangen inkomsten verzweeg voor de Sociale Dienst te Rotterdam. Hij ontving een uitkering.

Het woonhuis van de verdachte is doorzocht en onder meer digitale administratie is in beslag werd genomen. (Bron: Ministerie SZW)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief