Inkoopvolumes nemen sterk toe en inkoopprijzen stijgen

654

De inkoopvolumes in de industrie zijn in december toegenomen en de inkoopprijzen stijgen. Dit blijkt uit de NEVI Purchasing Managers Index (NEVI PMI) die over december een waarde van 57.0 (november 56.8) noteerde. Volgens de inkoopvereniging moeten we twee jaar teruggaan voor dit soort groeicijfers.

Inkoopvolumes nemen sterk toe en inkoopprijzen stijgenDe motor achter deze groei is volgens Arjan van Weele, NEVI-hoogleraar Inkoopmanagement aan de Technische Universiteit in Eindhoven, tweeledig. ‘De nog altijd sterke export cijfers, maar nu ook de verder aantrekkende binnenlandse vraag. Een sterke orderpositie leidt tot hogere productiecijfers en hogere inkoopvolumes.’

Niet aankunnen
De rapportages maken duidelijk dat de groei op dit moment wordt beperkt doordat leveranciers de vraag naar grondstoffen en componenten niet aankunnen. ‘Dit blijkt uit de langere levertijden waarmee men te maken heeft. We zien de inkoopvolumes sterk toenemen doordat inkopers extra lijken te bufferen. Gevolg hiervan zijn stijgende inkoopprijzen, die in hogere verkoopprijzen worden doorvertaald. Men moet hiermee oppassen omdat als men dat al te fors doet dit de groei afremt. (Bron: NEVI)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter