Ingezonden: ‘Een roepende in de woestijn zijn’

672

Door Dorothe Grooten-Wendt,  ms Bolero

Van nature ben ik een optimistisch mens, maar de moed zakt mij in de schoenen dat ik als gewoon mens door het Europees beleid voor de binnenvaart alleen maar belasting en heffingen mag inbrengen naar Brussel en daardoor steeds minder perspectief krijg.
Zo heeft Dhr Theologitis een deel van het reservefonds (sloopfonds) wat door de schipper is opgebracht aan organisaties als ESO (Europese SCHIPPERS organisatie) en EBU (Europese BINNENVAART unie) 18 november 2015 toegezegd.
Ik was zelf bij deze informatiebijeenkomst en vond het persoonlijk geen goed idee om het aan deze organisaties te geven omdat er tegenstrijdige belangen mee gemoeid zijn.
Maar men beloofde dat deze organisaties goed gingen lobbyen in Brussel zodat de binnenvaart helemaal goed werd vertegenwoordigd bij de beleidsmakers.
Nu is er 20 juni 2016 het TEN-T festijn geweest in Rotterdam bij de van Nelle fabriek.
Daar waren dus onze minister Melanie Schulz van Haegen en Europarlementariërs zoals Violeta Bulc, die het beleid maken voor het vervoer.
watertruckAls je googlet naar TEN-T 2016 kan je de informatie vinden en op een foto zien welke schepen er mee gelobbyd hebben. Tot mijn verbazing zag ik de Oordedam en de Zulu liggen. Deze Belgische schepen doen palletvervoer. Ook waren onze beleidsmakers zonder zwemvest op de schepen aan het wandelen, waar wij als schipper zwaar bestraft voor worden.
Waarom waren er geen gewone kleine schepen bij zoals een Kempenaar en een Spits?
Wordt hiermee goed gelobbyd met ons reservefonds geld?
Zo is er weer een nieuw plan met bakken en duwboten genaamd Watertruck + waar ESO over zwijgt.
Waarom wordt hier niet ingegrepen?
Zo moeten de kleine schepen nu concurreren met gesubsidieerde bakken met kopschroeven en duwboten.
Is dit nou de bedoeling van goed lobbyen?
Op deze wijze bewijst de ESO dat ze niet de juiste beheerder is van het geld van de particuliere schipper. Daarom roep ik als particuliere schipper in de binnenvaart u op:  Blijf eerlijk a.u.b. ESO, laat zien dat je voor de gehele binnenvaart lobbyt.