INEOS opent grootste ethyleenterminal van Europa

562

INEOS heeft donderdag in het Belgische Zwijndrecht de grootste ethyleenterminal van Europa in gebruik genomen. In de ethyleentank kan een rij emmers van Antwerpen tot Barcelona, een afstand van zo’n 1.100 km.

‘Als één van de grootste ethyleenproducenten in Europa, maar ook als één van de grootste verbruikers ervan, zijn we erin geslaagd om in moeilijke economische omstandigheden toch een competitief voordeel te ontwikkelen’, zei Hans Casier, CEO INEOS Oxide. ‘En dit niet alleen voor INEOS, maar voor de ganse Antwerpse chemische cluster. Dankzij deze investering wordt de tewerkstelling van zo’n 5.000 mensen bestendigd.’

INEOS neemt grootste ethyleenterminal van Europa in gebruikHoogstandje
Blikvanger van het project is uiteraard de ethyleenopslagtank zelf. De tank heeft een hoogte van 44 meter, dat is een flatgebouw van 18 verdiepingen, een inhoud van 50.000m³ en de opslagtank steunt op 367 palen. ‘Onze locatie in de haven van Antwerpen laat ons toe om de grootste ethyleenschepen ter wereld te kunnen ontvangen. Hiervoor hebben we ook een nieuwe ontladingssteiger, laten bouwen. De grootste schepen leggen zonder enig probleem aan en worden ontladen met een snelheid van 1 vrachtwagen per minuut.’

Sluitstuk van het project is de nieuwe pijpleidinginfrastructuur van 20 kilometer waardoor de levering van ethyleen aan andere chemische fabrieken gebeurt. Niet alleen naar de andere INEOS sites in Lillo, Feluy en Tessenderlo, maar via aansluitingen op het ARG ethyleennetwerk ook tot in het Duitse Ruhrgebied.

‘Deze nieuwe ethyleenterminal geeft een nieuw elan aan een petrochemische cluster die al meer dan een halve eeuw lang voor welvaart en werkgelegenheid zorgt in Vlaanderen. Een investering van deze schaal, toont aan dat INEOS toekomst ziet in Vlaanderen. Het is dan ook een teken dat het industrieel beleid van de Vlaamse regering vruchten afwerpt.’ aldus minister-president Peeters.

INEOS
INEOS is één van de grootste chemieconcerns ter wereld; producent van petrochemische producten, gespecialiseerde chemicaliën en olieproducten.  Het productienetwerk, bestaande uit 15 divisies, omvat 51 productie faciliteiten in 11 landen.  INEOS produceert meer dan 60 miljoen ton petrochemicals. INEOS stelt 15.000 mensen te werk en realiseerde in 2012 verkopen ter waarde van $43bn. Dankzij een joint venture met PetroChina (petroineos) wordt jaarlijks 20 miljoen ton geraffineerde producten (brandstoffen) uit ruwe aardolie gefabriceerd. INEOS heeft ook joint ventures met BASF, PQ Corp en Total.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter