Industriehaven in Wessem wordt servicehaven voor watersport

885

MAASTRICHT – De Provincie Limburg en tien Limburgse havengemeenten gaan nog nauwer samenwerken om de strategische achterlandpositie van Limburg te behouden en te versterken. Daarbij wordt de industriële haven van Wessem onder meer omgevormd tot servicehaven voor de watersport.

Industriehaven in Wessem wordt servicehaven voor watersportDe afgelopen vijf jaar werd al 22 miljoen euro geïnvesteerd in de Limburgse havens waardoor ze volgens gedeputeerde Twan Beurskens van Economische Zaken up to date zijn. ‘Maar laten we dat ook zou houden. Zodat we over enkele jaren niet weer worden geconfronteerd met achterstallig onderhoud.’

Servicehaven

Wethouder Johan Lalieu van Maasgouw liet tijdens het havenoverleg weten dat de Prins Mauritshaven van Wessem de komende jaren getransformeerd wordt van industriële haven tot servicehaven voor de watersport. Een en ander wordt gerealiseerd met de betrokken ondernemers en bedrijven, met OML en de Limburgse Herstructureringsmaatschappij voor Bedrijventerreinen (LHB). ,’We zullen slimme manieren moeten vinden om de Limburgse havens concurrerend te houden door meer samen te werken en door te innoveren’, aldus Lalieu. Volgens hem is met name Maasbracht, gelegen op het kruispunt van Maas en Julianakanaal,  het ‘natte wegenwachtstation van Limburg’.

Inniger

De gemeenten en Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg gaan inniger samenwerken op het gebied van beheer, uniformering van verordeningen, gezamenlijk onderhoudsopdrachten, registratie van schepen en het innen van havengeld. Hiervoor werd de vier jaar geleden gesloten intentieverklaring van de zogeheten Blueports Limburg is omgezet in een samenwerkingsovereenkomst. Particuliere havens, zoals die van Stein, kunnen zich bij deze samenwerking aansluiten, zo deelde gedeputeerde Beurskens mee. Rijkswaterstaat kan op haar beurt kennis inbrengen bij onderhoudsprojecten zoals het op diepte houden van havens.

De ondertekening vond plaats na afloop van het jaarlijkse havenoverleg met vertegenwoordigers van de provincie, gemeenten, Rijkswaterstaat, bedrijfsleven en de havenbedrijven van Rotterdam, Antwerpen en Luik evenals het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Ondertekenaars

De overeenkomst is ondertekend door bestuurders van Provincie Limburg, Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, Gemeenten Gennep, Venray, Venlo, Weert, Leudal, Roermond, Maasgouw, Sittard-Geleen, Stein, Maastricht en Ontwikkelingsmaatschappij Midden Limburg, als beheerder van haven Zevenellen in gemeente Leudal. (Bron: Provincie Limburg)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief