ILT: ‘Nog geen aanvraag hardheidsclausule ontvangen’

966

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft nog geen enkele aanvraag ontvangen voor de hardheidsclausule voor uitstel van de CCR-eisen. ILT zei zaterdag op de najaarsvergadering van de ASV dat er geen keiharde procedure is voor de hardheidsclausule. Het is maatwerk, iedere aanvraag wordt apart behandeld.

ASV maakt Zwartboek CCR-eisenVolgens de ASV is het echter vaak onmogelijk om aan de eisen te voldoen of is het financieel niet te doen. ‘Je moet wel je best doen om te kijken wat de mogelijkheden zijn. De ASV denkt dat je eerst moet investeren, en dan maar moet afwachten of de CCR het goed gaat vinden.

Moratorium

Ron Breedveld van de ASV vindt het niet meer dan een doekje voor het bloeden. ‘Het is uitstel van regelgeving uitstel van maximaal vijf jaar. Velen in de CCR waren geen voorstander van het moratorium en wilden de regels gewoon door laten gaan. Hieruit blijkt wel dat de werkelijke problematiek nog niet is doorgedrongen bij de CCR. Er zijn 11 van de 140 regels uitgesteld. Vier zijn alleen al geluidseissen. Drie voor alleen passagiersvaart en kraan, elektrische schema, bijboot en ontluchtingsleidingen in de tankvaart. Voorlopig zijn de regels voor drie jaar uitgesteld en kunnen worden verlengd met nog twee jaar. De CCR heeft altijd de mogelijkheid om dit weer terug te draaien wanneer men dat wil. Maar er komt onderzoek naar de  verschillende onderdelen. In Nederland is men al onderzoek aan het doen naar geluidseisen en kranen. De ASV concludeert dat we er niet te veel van moeten verwachten op deze manier.’

EOC

Tom Boerema legt uit hoe de verzekeraar EOC er tegenaan kijkt. Eerst keurden de verzekeringen alleen het vlak en de andere zaken werden vanuit de overheid gekeurd. Later heeft de markt dat overgenomen.  Boerema zegt de regels uit te moeten voeren volgens de eisen van de CCR. Hij mag de schipper niet adviseren hoe dingen op te lossen en hij mag geen uitleg geven van de regels. Ook heeft EOC weinig invloed. Ze zitten alleen in een overleg. Invloed hebben volgens de ASV de politiek en ILT. ‘De regels worden gemaakt door Europa en CCR.’ (Bron: ASV)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief