Houten pallet minder belastend voor milieu dan kunststof pallet

711

TILBURG – Een houten pallet is 25% minder milieubelastend dan een kunststof pallet. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) in opdracht van de Nederlandse Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV).

Verschillende fasen van de levenscyclus zijn in een Life Cycle Analysis (LCA) getoetst: productie (inclusief winning van grondstoffen), levering, gebruik en verwerkingsfase (recycling, hergebruik, verbranding, stort). Verschillende typen pallets werden vergeleken. De meest eerlijke vergelijking is die tussen de best presterende houten, meermalige pallet (EPAL-pallet) met volhouten klossen, en de best presterende kunststof pallet, gemaakt van 100% secundair materiaal.

Kwart minder

De optelsom van alle fasen (levensduur) en de gemeten milieueffecten laat zien dat de houten pallet 25% minder milieubelastend is dan de kunststof pallet. Als je de houten pallet met geperste klossen vergelijkt met diezelfde kunststof pallet, is het verschil ook nog altijd 15% in het voordeel van hout. Houten pallets springen er in het uitgebreide onderzoek op verschillende onderdelen positief uit.

‘We kunnen met deze LCA in handen de positieve eigenschappen van ons houten product nog sterker uitdragen’, zegt Jurgen Kemps, voorzitter van de PR-commissie van de EPV. ‘Hiermee kan de vraag naar houten verpakkingen verder worden bevorderd. Een welkome ontwikkeling, want met het gebruik van hout kunnen andere, minder duurzame grondstoffen vermeden worden. Hout heeft onverminderd een gunstiger milieuprofiel.’ (Bron: EPV)

Houten pallet minder milieubelastend dan kunststof pallet

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief