400 vrachtwagenchauffeurs voeren actie voor meer loon

716

Honderden vrachtwagenchauffeurs voeren maandag actie voor meer loon. De chauffeurs trokken in grote groepen naar de Haarrijnseplas bij Utrecht waar ze worden toegesproken en de acties bekend worden gemaakt. Na de startbijeenkomst worden de acties langzamerhand opgevoerd.

De acties in het transport begonnen maandagmorgen al vroeg. De poorten van een aantal transportbedrijven ging op slot. De FNV meldt dat daardoor honderden vrachtwagens niet weg kunnen. Het gaat onder meer om de transportbedrijven Vos, Sita en Peter Appel.

Drie procent
De vakbonden willen drie procent loonsverhoging voor de vrachtwagenchauffeurs, de werkgevers willen niet verdergaan dan nul procent. Volgens FNV-onderhandelaar Egon Honderden vrachtwagenchauffeurs voeren actie voor meer loonGroen willen de werkgevers eenvoudigweg helemaal niks. ‘Geen loonsverhoging; geen maatregelen om verdringing tegen te gaan. Steeds meer chauffeurs en warehousemedewerkers zitten werkloos thuis. Voor wie nog wel werk heeft wordt alles duurder, maar een loonsverhoging zit er volgens de werkgevers niet in. Ondertussen concurreren ze elkaar kapot en is de opdrachtgever de lachende derde. Iedereen in de sector heeft het er over. Het is genoeg geweest. Er moet nu iets gebeuren.’

FNV Bondgenoten houdt er rekening mee dat de acties lang kunnen duren en bouwt de druk langzaam op. ‘Dit is nog maar het begin en we gaan door om bij werkgevers de boodschap tussen de oren te krijgen dat het zo niet langer gaat. De mensen in de transport en logistiek gaan voor meer loon en tegen verdringing.’

Intimidatie
Werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) besloot in februari niet opnieuw met de vakbonden om tafel zitten om over een nieuwe cao voor het beroepsgoederenvervoer te onderhandelen. Volgens de werkgeversorganisatie is de veiligheid van de onderhandelingsdelegatie niet gewaarborgd. TLN vond dat tijdens het overleg van 10 februari het overleg ernstig werd verstoord door de aanwezigheid van een grote groep demonstranten. ‘Eerst bevonden zij zich buiten de locatie, maar al snel begaven zij zich in het betreffende hotel en op enig moment zijn zij ook de vergaderzaal binnengedrongen waar de werkgeversdelegatie zich bevond. Wij hebben toen te kennen gegeven niet in een dergelijke sfeer van intimidatie te willen onderhandelen maar hebben, gegeven de omstandigheden, gehoor gegeven aan het verzoek om nog eenmaal aan tafel te komen, mede om verdere escalatie op dat moment te voorkomen.’ (Bron: FNV/Foto: FNV via Twitter)

Lees ook:
CNV-kaderleden verwerpen akkoord over SOOB-cao
FNV houdt startmanifestaties voor acties in het wegvervoer
EVO 24 uur per dag paraat bij mogelijke acties chauffeurs
Vrachtwagenchauffeurs gaan eind volgende week actievoeren
FNV zoekt actievoerders

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief