Hogere waterstand op de Maas

465

De waterstand op de Maas is op dit moment wat hoger dan normaal. De rivier voert het regenwater af dat de afgelopen dagen is gevallen in Noord Frankrijk en de Belgische Ardennen.

In de vroege ochtend van Tweede Kerstdag, 26 december, bereikte de Maas een top. Op dat moment passeerde bij Maastricht ca 1400m3 water per seconde. Daarna is het water gaan zakken. Dit weekend wordt er een tweede top verwacht als gevolg van neerslag in het stroomgebied. De huidige verwachting is dat de afvoer onder de 1500m3 zal blijven, de waarde waarop sprake is van hoogwater.

Hoogwater op de MaasDe Maas is een snel reagerende regenrivier. Hoe hoog het water de komende dagen komt is sterk afhankelijk van de hoeveelheid regen die zaterdag en zondag in het stroomgebied valt. De beste inschatting voor dit moment is een afvoer van 1200-1400 m3 per seconde op zondag 29 december. De kans dat de afvoer stijgt tot meer dan 1500m3 lijkt vooralsnog klein, ca 15%.

Rijkswaterstaat heeft de stuwen in Belfeld en Roermond inmiddels geopend. Als het nodig is, worden ook andere stuwen geopend.

De afvoer in de Maas wisselt zeer sterk. In droge zomermaanden gaat er soms minder dan 100m3 per seconde door de rivier. Een afvoer van 1000m3 per seconde komt enkele malen per jaar voor. Een afvoer van 1400m3 per seconde, zoals op Tweede Kerstdag, komt gemiddeld eens per jaar voor. Ter vergelijking: tijdens de overstromingen van 1993 bereikte de Maas een top van ruim 3100m3 per seconde.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter