Herbouw sluis II in Wilheminakanaal

841
De provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg kozen direct voor herbouw van sluis II. Het Rijk liet nog uitvoerig onderzoek doen naar de bodem en alternatieve, en mogelijke goedkopere, oplossingen. Maar uiteindelijk bleek herbouw van de sluis voor de korte en lange termijn toch de beste keuze. (Foto Rijkswaterstaat)

DEN BOSCH Sluis II in het Wilhelminakanaal in Tilburg wordt herbouwd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg hebben hier definitief voor gekozen. Herbouw van de sluis heeft volgens hen het meeste draagvlak om het Wilhelminakanaal op te waarderen.

In eerste instantie zou voor de verruiming van het kanaal vanaf de instroom van de Donge tot aan het oostelijke einde van de kade Kraaiven de huidige sluizen II en III door één nieuwe sluis III worden vervangen. Voordelen hiervan waren dat grotere schepen (1500 ton) over het kanaal konden en de vaartijd zou worden verkort. Maar door de sloop van Sluis II zou het kanaalpeil in het Wilhelminakanaal ook met 2,55 meter dalen. Een gepensioneerde geohydroloog uit de nabijgelegen Tilburgse wijk Reeshof ontdekte dat hierdoor het grondwaterpeil in de omgeving dusdanig zou dalen dat de fundaties van huizen in de omgeving in gevaar komen. Het werk aan het kanaal kon dus niet in ongewijzigde vorm doorgaan, maar het schrappen van de opwaardering was ook geen optie. Dan zou het kanaal bij Tilburg alleen geschikt blijven voor Kempenaars, en was de reeds uitgegeven 120 miljoen euro weggegooid geld.

25 miljoen extra
De provincie Noord-Brabant en de gemeente Tilburg kozen direct voor herbouw van sluis II. Het Rijk liet nog uitvoerig onderzoek doen naar de bodem en alternatieve, en mogelijke goedkopere, oplossingen. Maar uiteindelijk bleek herbouw van de sluis voor de korte en lange termijn toch de beste keuze.
De kosten voor herbouw Sluis II worden verder uitgewerkt en door het Rijk en regio gezamenlijk gedragen. Eerder werd al de verwachting uitgesproken dat de bouw van het onvoorziene kunstwerk ruim 25 miljoen euro extra gaat kosten.
Nu de keuze is gemaakt, kunnen de werkzaamheden voor de herbouw van sluis II voortgezet worden, waaronder het ontwerpen van de sluis en de voorbereiding van de aanbesteding. Het Rijk, provincie en gemeente verwachten in het voorjaar van 2018 meer duidelijkheid te kunnen geven over de planning van herbouw sluis II. Een expertgroep schat dat de aanleg tussen de vier tot vijf jaar gaat duren.