Helikopter redt passagiers Akademik Shokalskiy uit ijs

463

De helikopter van de Chinese ijsbreker Xue Long gaat de 52 passagiers van het Russische passagiersschip Akademik Shokalskiy halen. De 22 bemanningsleden blijven wel aan. Het schip zit sinds woensdag vast in het ijs op Antarctica.

Helikopter redt passagiers Akademik Shokalskiy uit ijsVolgens het Rescue Coordination Centre (RCC Australia) is de evacuatie niet makkelijk. Zo is het nu vanwege het slechte weer nog niet mogelijk met de helikopter de lucht in te gaan. Na verwachting verbetert het weer op nieuwjaarsdag. Het RCC beslist dan op korte termijn wanneer de passagiers van boord worden gehaald. Wetenschappers Ziggy Marzinellia en Graeme Clark van de Australische Universiteit NSW maakten naast het schip al vast een landingsplaats voor de helikopter. De helikopter kan twaalf passagiers per keer van boord halen. Deze worden dan naar de Xue Long gebracht. Vanaf deze ijsbeker worden de passagiers naar de Australische ijsbreker Aurora Australis  gebracht.

Drie ijsbrekers wisten de afgelopen dagen vanwege het zware ijs de Akademik Shokalskiy niet te bereiken. De Aurora Australis wist tot een afstand van tien mijl te komen. Maar vanwege de hard wind en de sneeuwstormen ligt het schip nu op achttien mijl van het Russische schip in open water. Eerder liepen een Chinese en Franse ijsbreker al vast in het ijs.

De Akademik Shokalski zit sinds woensdagmorgen met 74 mensen vast in het ijs. Het schip ligt 1.500 mijl ten zuiden van Hobart, de hoofdstad van de Australische deelstaat Tasmanië. Het schip heeft veel last van wind en het zicht in het gebied is slecht. Het schip ligt wel stabiel. Er is nog voor weken voedsel aan boord en de bemanning is positief nu een ijsbreker zo dicht in de buurt is. (Bron: AMSA/Foto: Andrew Peacock)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter