Helikopter haalt eerste passagiers van Akademik Shokalskiy

588

De helikopter van de Chinese ijsbreker Xue Long heeft de eerste passagiers van het Russische passagiersschip Akademik Shokalskiy gehaald. De helikopter gaat alle 52 passagiers van het schip halen dat sinds woensdag vast zit in het ijs van Antarctica.

Volgens het Rescue Coordination Centre (RCC Australia) was het de vraag of de helikopter vandaag al kon beginnen aan de reddingsoperatie. Het lukte de helikopter weliswaar te landen bij Helikopter haalt eerste passagiers van Akademik Shokalskiyhet schip, maar volgens de autoriteiten was het vanwege het zware ijs onmogelijk om de passagiers van de Chinese ijsbreker naar de Australische ijsbreker Aurora Australis te brengen. Dat gebeurt met een sloep omdat de helikopter niet kan landen op de Aurora Australis. Uiteindelijk zijn een uur geleden toch de eerste passagiers van boord gehaald.

In totaal worden zeven vluchten gemaakt. De passagiers worden in groepen van twaalf van boord gehaald. In de eerste vijf vluchten haalt de helikopter de passagiers van boord, in de laatste twee worden bagage en apparatuur meegenomen. Iedere vlucht duurt ongeveer 45 minuten. De afstand tussen Akademik Shokalskiy en de Xue Long bedraagt 12 mijl.

Zwaar ijs en slecht weer
Drie ijsbrekers wisten de afgelopen dagen vanwege het zware ijs de Akademik Shokalskiy niet te bereiken. De Aurora Australis wist tot een afstand van tien mijl te komen. Maar vanwege de hard wind en de sneeuwstormen ligt het schip nu op achttien mijl van het Russische schip in open water. Eerder liepen een Chinese en Franse ijsbreker al vast in het ijs.

De Akademik Shokalski zit sinds woensdagmorgen met 74 mensen vast in het ijs. Het schip ligt 1.500 mijl ten zuiden van Hobart, de hoofdstad van de Australische deelstaat Tasmanië. Het schip had de afgelopen dagen veel last van wind en het zicht in het gebied was slecht. Het schip ligt wel stabiel. Er is nog voor weken voedsel aan boord. Waarschijnlijk blijven de 22 bemanningsleden wel aan boord. (Bron: AMSA/Foto: Still van Vine)

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

Volg TotaalTrans op Twitter