Heerema’s Thialf installeert omvormer op Noordzee

913

Het grootste kraanschip ter wereld, de Thialf van Heerema Marine Contractors, heeft 17 augustus het grootste offshore omvormer platform, DolWin alpha, geïnstalleerd in de Duitse Noordzee. De topsides, gebouwd bij Heerema Fabrication Group (HFG), werd gepositioneerd op het reeds geïnstalleerde jacket (onderstel).

Heerema’s Thialf installeert omvormer op Noordzee Tien dagen eerder vertrok de DolWin alpha topsides uit Schiedam naar de uiteindelijke offshore bestemming, 75 kilometer van de Duitse kust ten noorden van het eiland Borkum. De topsides is 62 meter lang, 42 meter breed, 42 meter hoog en weegt meer dan 9.000 ton.

16.000 ton
Heerema Fabrication Group ontving het contract van ABB in januari 2011. Vervolgens is de fabricage van de topsides gestart op HFG’s Zwijndrecht fabricagefaciliteit en het 4.100 ton wegende jacket op de Heerema Vlissingen werf. In de zomer van 2012 is het jacket opgeleverd en geïnstalleerd door HMC’s Thialf in de Duitse Noordzee. Het DolWin alpha platform meet in totaal 62 meter in lengte, 42 meter in breedte, ongeveer 95 meter in hoogte en weegt meer dan 16.000 ton.

Belangrijk
Netwerkbeheerder TenneT vindt de installatie een belangrijk moment. Lex Hartman, lid van TenneT’s directie: ‘DolWin1, de grootste netaansluiting in de Duitse Noordzee, heeft een belangrijk stap voorwaarts gemaakt naar voltooiing. In 2014 zal DolWin 1800 MW schone groene energie kunnen transporteren naar het Duitse net’.

Twee miljoen manuren
‘De succesvolle voltooiing van een uiterst uitdagend greenfield project, zoals het DolWin alpha omvormer platform, laat zien dat HFG de moed, ervaring en de kennis heeft om concepten om te zetten naar realiteit, die in dit geval eveneens bijdraagt aan de Duitse offshore windenergie ambitie’, aldus Koos-Jan van Brouwershaven, Chief Executive Officer van Heerema Fabrication Group. ‘Voor HFG een uitermate goed uitgevoerd project, waarbij het DolWin alpha project in totaal meer dan twee miljoen manuren heeft gevergd.’

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter