Hectometerbordjes krijgen aanduiding maximumsnelheid

512

Om de weggebruiker frequenter te informeren over de maximumsnelheid op de weg, worden de hectometerbordjes op de hele kilometers voorzien van een snelheidsaanduiding. Hiermee wordt tegemoetgekomen aan de wens van de weggebruiker om langs de weg meer ondersteuning te krijgen over de geldende maximumsnelheid.

Vanaf 1 juni worden op de A1, A2, A4, A12 en A15 de hectometerbordjes op elke hele kilometer aangepast en voorzien van een snelheidsaanduiding. Later dit jaar volgen de andere wegen. Bij wegen met drie of meer rijstroken worden de hectometerbordjes ook links van de weg voorzien van een snelheidsaanduiding. Op de spitsstrooktrajecten Hectometerbordjes krijgen aanduiding van maximale snelheidworden de hectometerbordjes niet aangepast, omdat hier de snelheid frequent met kantelwalsborden wordt aangegeven.

Weggebruikers worden geïnformeerd over de invoering van deze hectometerbordjes door het verspreiden van factsheets bij tankstations, billboards op verzorgingsplaatsen en publicaties in print en online media. De minister Schultz van Haegen heeft dit vandaag bekendgemaakt aan de Tweede Kamer.

‘Behoefte aan extra informatie’
De ANWB is tevreden over de extra informatie voor de weggebruiker.’We hebben via ons meldpunt van onze leden begrepen dat er behoefte is aan extra informatie over de snelheidslimieten. We zijn blij dat dit wordt opgepakt’, zegt ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom.

Jan Hendrik Dronkers, DG van Rijkswaterstaat: ‘De weggebruiker is al gewend aan de hectometerbordjes en heeft aangegeven dit een prettige manier te vinden om geïnformeerd te worden over de maximumsnelheid. Hieraan komen we graag tegemoet.’

Serviceproviders en app-bouwers
Naast de nieuwe aanduiding op de hectometerbordjes zijn er sinds 27 maart ook extra mogelijkheden gekomen voor de weggebruiker om zich in de auto te laten informeren over de maximumsnelheid. Serviceproviders en app-bouwers hebben nieuwe reisinformatiediensten beschikbaar gesteld die tijdens de reis ook informatie geven over de maximumsnelheid.

Langere trajecten met één maximumsnelheid
Op 48% van de snelwegen in Nederland kan nu 130 km/h worden gereden. In de toekomst komen er steeds langere trajecten met één maximumsnelheid. De verhoging van de snelheid naar het nieuwe wettelijke maximum van 130 km/h vindt plaats als de regels voor verkeersveiligheid, milieu en natuur daarvoor ruimte bieden. (Bron: RWS)

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief