Havenwerkers willen ‘besmet’ binnenvaartschip niet lossen

826

ROTTERDAM –Havenwerkers willen bij de ECT Terminal het Belgische binnenvaartschip Alsvin niet lossen omdat het containers heeft geladen bij de containerterminal van RWG. RWG weigert volgens de vakbonden al langere tijd een cao af te sluiten.

Ernstige zorgen over vertragingen voor de binnenvaart bij ECTOmdat de Alsvin officieel ‘besmet’ is, werd volgens RTV Rijnmond ook de Internationale Transportarbeiders Federatie (ITF) geïnformeerd. Die waarschuwt andere Europese havens. Dat betekent dat de Alsvin waarschijnlijk nergens kan lossen.

Acties

De Rotterdamse havenwerkers protesteerden afgelopen vrijdag nog voor de poort van de RWG containerterminal. Maandag bezoeken de actievoerders het diner van Deltalinqs. Ook praat een actiecomité van FNV Havens met de aanwezige werkgevers om de ongerustheid van de werknemers over te brengen.

FNV Havens verwacht dat dit gesprek een procedure-afspraak met betrekking tot een ‘Plan van aanpak’ gaat opleveren, dat in de komende twee maanden tot een akkoord gaat leiden over werkzekerheid en een gelijk speelveld binnen de containersector.
Het Plan van Aanpak zal volgens FNV Havens in elk geval de volgende elementen moeten bevatten:
• Vaststellen van de te verwachten werkgelegenheidsproblematiek als containerpakketten gaan schuiven;
• Oplossen van deze problematiek door de huidige Senioren Haven Fit Regelingen bij deze bedrijven uit te breiden en te versnellen.
• Collegiale samenwerking uitsluitend tussen de bedrijven die een cao hebben met FNV Havens en CNV Vakmensen.
• Nieuwe werkgelegenheid enkel en alleen onder de bestaande haven-cao’s (dus ook vervoer over de ‘interne baan’ over spoor, water en weg). (Bron: RTV Rijnmond/Foto: ECT)

Meer over de acties van de havenwerkers:
Havenwerkers weer in actie
Havenwerkers protesteren bij feestje havenbedrijf Rotterdam
ETF wil Port package voor havenwerkers van tafel

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief