Havens Antwerpen en Nagoya ondertekenen zusterverdrag

665

De haven van Antwerpen en de haven van Nagoya hernieuwen hun samenwerkingsakkoord. Het akkoord borduurt voort op het vriendschapsverdrag dat 25 jaar geleden voor het eerst werd bezegeld.

In het nieuwe zusterakkoord beklemtonen de havenbesturen van Nagoya en Antwerpen dat ze zullen werken aan projecten die de banden tussen beide havens verder kunnen versterken, dat ze ‘best practices’ over het beheer van de haven zullen uitwisselen en aandacht zullen hebben voor mogelijkheden om de trafieken tussen beide havens te verhogen.

Ondertekenen
De plechtige ondertekening van het vernieuwde zusterverdrag vond 28 augustus plaats tijdens een ceremonie aan de Deurganckdoksluis, de grootste sluis ter wereld in aanbouw op de Antwerpse Linkeroever die in 2016 Havens Antwerpen en Nagoya ondertekenen zusterverdragoperationeel zal zijn. Namens de havenautoriteiten van Nagoya ondertekende Executive vice president Takayuki Kondo het verdrag. Namens de haven van Antwerpen gebeurde dat door schepen van de haven en voorzitter van het Havenbedrijf Marc Van Peel en door CEO Eddy Bruyninckx. Mevrouw Cathy Berx, gouverneur van Antwerpen, woonde de plechtigheid bij.

Vierde stad
Nagoya is de vierde stad van Japan. De hoofdstad van de prefectuur Aichi telt zowat 2,3 miljoen inwoners. De stad is ook uitgegroeid tot een centrum voor handel en industrie. Belangrijke sectoren zijn er de autoproductie, de chemische nijverheid, de papierindustrie en  de speelgoedbranche. Nagoya is tevens een belangrijke havenstad. In 2012 werd er een overslag van 203 miljoen ton gerealiseerd. Daarbij werden ook voor 2,7 miljoen TEU aan containers geladen of gelost.

De Antwerpse haven realiseerde in 2012 een overslag van 184 miljoen ton goederen en behandelde iets meer dan 8,6 miljoen TEU. Ze is daarmee de tweede grootste haven van Europa en huisvest de belangrijkste petrochemische cluster van Europa. Een aantal Japanse bedrijven is ondertussen stevig verankerd in Antwerpen. Zo vierde de Japanse expediteur Meiko Europe dit jaar zijn 35-jarige aanwezigheid in de Scheldehaven. Rederij NYK vaart al meer dan 100 jaar op Antwerpen en heeft ondertussen een eigen roro-terminal in Antwerpen. Automerk Mazda heeft bijvoorbeeld zijn Europese hub in de Antwerpse haven.

November 1988
Het eerste vriendschapsverdrag tussen de havens van Antwerpen en Nagoya dateert van november 1988 en bestaat inmiddels 25 jaar. Het heeft in die periode bijgedragen tot de goede wederzijdse verstandhouding en de uitbouw van duurzame commerciële relaties tussen beide havens. In 2002 werd het een eerste keer vernieuwd naar aanleiding van een bezoek van de Belgische kroonprins Filip aan Japan.

Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief en maak kans op een iPad mini

twitter