Havens Antwerpen en Montréal gaan samenwerken

724

havenmontreal2De havens van Antwerpen en Montréal hebben een ‘memorandum of understanding’ ondertekend. Bedoeling is om te gaan samenwerken op het gebied van marketing en businessdevelopment.

‘De intentieverklaring die ondertekend werd, vormt een belangrijke versterking van de samenwerking van de twee havens die tot de belangrijkste in de wereld behoren’, zei Vlaams minister-president Kris Peeters in Quebec. ‘Antwerpen is sinds eeuwen de logistieke haven van en naar Europa. De haven van Montréal is de last port of call in westerse richting en de ‘first port of call’ in oosterse richting. Antwerpen en Montréal zijn beide belangrijke containerhavens, verbonden aan bevaarbare binnenwateren, een spoorwegnet en uitgebreide weginfrastructuur. Het feit dat Canada en Vlaanderen reeds lange tijd handelspartners zijn, is dan ook grotendeels te danken aan de havens.’

De haven van Montréal ligt aan de Saint-Laurentrivier, ongeveer 1.600 kilometer landinwaarts vanaf de Atlantische Oceaan. Het is de grootste haven van Oost-Canada en de op acht na grootste in Noord-Amerika. De haven van Montréal zorgt voor 5.400 directe en 12.880 indirecte banen, en draagt voor iets meer dan 1 miljard Canadese dollar bij aan de economie van Quebec. Vorig jaar behandelde de haven van Montréal iets meer dan 28 miljoen ton goederen.

fotomontreal