Havenbedrijf Rotterdam neemt hybride RPA 8 in de vaart

1062

ROTTERDAM Het Havenbedrijf Rotterdam heeft donderdag 18 januari het nieuwe hybride patrouillevaartuig RPA 8 in de vaart genomen. Het 25 meter lange schip van 25 meter kan zowel diesel als diesel-elektrisch kan varen. Het vervangt de RPA 3, die aan het eind van zijn technische en economische levensduur is gekomen.

De RPA 8 verbruikt aanzienlijk minder brandstof. Dankzij de hybride voortstuwingsinstallatie kan efficiënt gepatrouilleerd worden op lage snelheden en wordt het aantal draaiuren op laag belaste dieselmotoren gereduceerd. Een speciaal vleugelprofiel van het schip onderwater zorgt voor minder golven. Dat is beter voor de kademuren, andere schepen en ook voor het brandstofverbruik. De romp is van aluminium, drie keer zo licht als staal en daardoor verbruikt het vaartuig ook minder brandstof. ‘Met al zijn snufjes bespaart de RPA 8 net zoveel energie als 65 huishoudens in één jaar verbruiken’, (rijks)havenmeester René de Vries. ‘Hierdoor stoot het schip ook minder CO2 uit; een hoeveelheid waarvoor omgerekend elk jaar 8.000 bomen zouden moeten worden aangeplant.’ De havenmeester is ook blij met de veel grotere brug. Er is één navigatiepositie voorin gecreëerd en de specifieke havenmeestertaken worden achterin en benedendeks uitgevoerd op de drie consoles.

Hybride vloot
De ingebruikname past volgens De Vries in het beleid om duurzaam varen te stimuleren en als Havenbedrijf een voorbeeldfunctie te vervullen. De Vries is verantwoordelijk voor een veilige, vlotte, duurzame en beveiligde afwikkeling van de scheepvaart. Daartoe beschikt hij onder andere over een vloot van patrouillevaartuigen. Het is voor het eerst dat de havenmeester, aan het bewind sinds 2010, een nieuw vaartuig in de vaart neemt. Jaarlijks arriveren 30.000 zeeschepen en 110.000 binnenvaartschepen in de haven van Rotterdam.

De RPA 8 is gebouwd door de Kooiman Group in Zwijndrecht. Veel innovaties aan boord van de RPA 8 zullen ook op de vaartuigen RPA 13, RPA 12, RPA 11, RPA 10 en RPA 16 worden toegepast. Bovendien worden de RPA 11 en 12 ook hybride.