‘Havenbedrijf Rotterdam komt alleen op voor de bedrijven’

551

ROTTERDAM – ‘Het Havenbedrijf Rotterdam komt alleen op voor de bedrijven en heeft geen oog voor de mensen die het werk daadwerkelijk moeten doen.’ Het Rotterdamse SP-raadslid Tom Weerdmeester reageert hiermee op het bericht dat honderden banen in de Rotterdamse haven dreigen te verdwijnen omdat onbemande schepen in de toekomst tussen de verschillende terminals gaan pendelen.

Haven van Rotterdam is Port of the Year 2013‘De grote overslagbedrijven en het Havenbedrijf Rotterdam hebben afgesproken dat op korte termijn nog meer mensen overbodig worden bij het vervoer van containers tussen de verschillende bedrijven’, meldt Weerdmeester. ‘De vakbonden zijn bij het maken van deze deal buiten de deur gehouden, terwijl juist zij goede ideeën hebben om overtollige havenwerkers bij allerlei nieuwe ontwikkelingen in de haven. De SP wil van de wethouder aanstaande donderdag in de raad weten waarom de wethouder – met de stad als grootaandeelhouder verantwoordelijk voor het Havenbedrijf – de bonden buiten de deur heeft gehouden. Bij alle dreigende ontslagen roept hij Dat is een zaak tussen bedrijven en werknemers maar intussen lijkt het Havenbedrijf alleen op te komen voor de bedrijven en geen oog te hebben voor de mensen die het werk daadwerkelijk moeten doen.’

Honderden banen

Door de aanleg van de Tweede Maasvlakte en verdere automatisering van het havenwerk staan er honderden banen op de tocht. ‘De havenvakbonden hebben goede sociale plannen om het proces soepel te laten verlopen. Keer op keer worden ze buiten spel gezet, met medeweten van het stadsbestuur. De SP is hier boos over. Eerder al vestigde zich het overslagbedrijf RWG in de haven. Dit bedrijf lijkt zich te willen onttrekken aan collectieve arbeidsovereenkomsten. Naar eigen zeggen hebben ze met alle afzonderlijke werknemers afspraken gemaakt om door een ringetje te halen. Dat is prachtig, maar goede arbeidsovereenkomsten moeten voor iedereen gelden, en niet alleen voor de mensen die het best kunnen onderhandelen. Daarom is de rol van de vakbonden cruciaal bij het afsluiten van CAO’s.’ (Bron: SP)

Lees ook:
RWG: ‘Wij zijn een ict-bedrijf dat containers begeleidt’
RWG betreurt afwijzing bonden
RWG: ‘Onze medewerkers willen helemaal geen cao’

Reageren op dit bericht kan onderaan deze pagina
Volg ons ook op Twitter of neem een abonnement op de nieuwsbrief